skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować paprykę pieczoną w piekarniku na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Papryka jest mięsista, soczysta o grubych ścianach. Jeśli to możliwe, używaj owoców o różnych kolorach, wtedy gotowa przekąska będzie wyglądać niesamowicie apetycznie i jasno. Ilość soli, cukru i pieprzu można nieco dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Umyj i osusz paprykę papierowymi serwetkami. Pokrój każdy owoc na pół. Usuń rdzeń i nasiona. Następnie pokrój każdą połowę wzdłuż na kolejne dwie do czterech części, w zależności od wielkości pieprzu. Powinieneś dostać plastry średniej wielkości.
Krok 3:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż paprykę na wierzchu (jak na zdjęciu) w jednym rzędzie w niewielkiej odległości od siebie. Wyślij blachę do nagrzanego piekarnika i piecz paprykę w temperaturze 180-200 stopni przez 30-40 minut. Czas pieczenia może być inny, w zależności od możliwości piekarnika.
Krok 4:
Skup się na tym, że gotowa papryka powinna stać się lekko miękka, a skóra w niektórych miejscach nabierze lekko złotego odcienia. Paprykę można pozostawić w tej formie lub usunąć skórkę. Zwykle przygotowuję przekąskę ze skórą. Jeśli zdecydujesz się usunąć skórkę, wyjmij paprykę z blachy do pieczenia do głębokiego pojemnika, przykryj płaską płytką na górze i pozostaw na 5-10 minut. Następnie usuń skórkę bez większych trudności.
Krok 5:
Obierz czosnek. Liczbę zębów można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć do smaku.
Krok 6:
W głębokiej małej filiżance połącz bezzapachową oliwę lub olej roślinny, sól, cukier, wszystkie przyprawy i ocet balsamiczny. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Krok 7:
Dobrze umyj i spłucz słoiki i pokrywki. Sterylizuj Pojemnik dowolną wygodną i dostępną metodą. Wlej kilka ziaren pieprzu na dno każdego słoika.
Krok 8:
Ułóż małą warstwę plasterków papryki. Dodaj 1-2 łyżki aromatycznego oleju na wierzch.
Krok 9:
Następnie ponownie ułóż warstwę papryki. Zalej marynatą i tak dalej, aż słoik napełni się do góry. Rozłóż resztki oleju na wierzchu.
Krok 10:
Przykryj dno patelni małym ręcznikiem. Ustaw słoiki z papryką, przykryj pokrywkami, wlej wodę na wieszaki pojemnika i wyślij do pieca. Sterylizuj od momentu wrzenia przez około 20 minut.
Krok 11:
Następnie zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu i owiń ciepłym kocem. Pozostaw paprykę do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 12:
Pieczona papryka jest gotowa! Przechowuj słoiki w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.
Krok 13:
Podawaj jako samodzielne danie ze świeżym chlebem lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków i nie tylko.
z podanej liczby składników otrzymałem 1200 ml. gotowe produkty (dwa słoiki po 600 ml).
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g