pieczona papryka w piekarniku na zimę

Piękny jasny smak to idealna przekąska na każdą okazję! Pieczona papryka w piekarniku na zimę będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ziemniaczanych. Wygląda bardzo pięknie na świątecznym stole! Spróbuj podać go z kromką świeżego lub suszonego chleba.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować paprykę pieczoną w piekarniku na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Papryka jest mięsista, soczysta o grubych ścianach. Jeśli to możliwe, używaj owoców o różnych kolorach, wtedy gotowa przekąska będzie wyglądać niesamowicie apetycznie i jasno. Ilość soli, cukru i pieprzu można nieco dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz paprykę papierowymi serwetkami. Pokrój każdy owoc na pół. Usuń rdzeń i nasiona. Następnie pokrój każdą połowę wzdłuż na kolejne dwie do czterech części, w zależności od wielkości pieprzu. Powinieneś dostać plastry średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż paprykę na wierzchu (jak na zdjęciu) w jednym rzędzie w niewielkiej odległości od siebie. Wyślij blachę do nagrzanego piekarnika i piecz paprykę w temperaturze 180-200 stopni przez 30-40 minut. Czas pieczenia może być inny, w zależności od możliwości piekarnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skup się na tym, że gotowa papryka powinna stać się lekko miękka, a skóra w niektórych miejscach nabierze lekko złotego odcienia. Paprykę można pozostawić w tej formie lub usunąć skórkę. Zwykle przygotowuję przekąskę ze skórą. Jeśli zdecydujesz się usunąć skórkę, wyjmij paprykę z blachy do pieczenia do głębokiego pojemnika, przykryj płaską płytką na górze i pozostaw na 5-10 minut. Następnie usuń skórkę bez większych trudności.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek. Liczbę zębów można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej małej filiżance połącz bezzapachową oliwę lub olej roślinny, sól, cukier, wszystkie przyprawy i ocet balsamiczny. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj i spłucz słoiki i pokrywki. Sterylizuj Pojemnik dowolną wygodną i dostępną metodą. Wlej kilka ziaren pieprzu na dno każdego słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż małą warstwę plasterków papryki. Dodaj 1-2 łyżki aromatycznego oleju na wierzch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ponownie ułóż warstwę papryki. Zalej marynatą i tak dalej, aż słoik napełni się do góry. Rozłóż resztki oleju na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj dno patelni małym ręcznikiem. Ustaw słoiki z papryką, przykryj pokrywkami, wlej wodę na wieszaki pojemnika i wyślij do pieca. Sterylizuj od momentu wrzenia przez około 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu i owiń ciepłym kocem. Pozostaw paprykę do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczona papryka jest gotowa! Przechowuj słoiki w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj jako samodzielne danie ze świeżym chlebem lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków i nie tylko.

z podanej liczby składników otrzymałem 1200 ml. gotowe produkty (dwa słoiki po 600 ml).



smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy