obfite zupy, makarony, risotto, lasagne, sałatki i przekąski rozgrzewające apetyt - wszystko to byłoby trudne do przygotowania bez przypraw, które nasycają smakołyki niepowtarzalnym aromatem. Dla tych, którzy postanowili poczuć się jak wykwalifikowany szef kuchni, którzy z przyjemnością zaskoczą domowników czymś niezwykle interesującym i niesamowicie smacznym, przepisy na dania z włoskimi ziołami będą prawdziwym odkryciem.
Najczęściej włoskie zioła znajdują się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 46 | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
twardy ser | 35 | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
pomidory | 30 | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
cebula | 26 | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
masło | 24 | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
często stosowanie mieszanki ziół pozwala na prawidłowe podkreślenie kompozycji smakowej; przyprawa może odgrywać istotną rolę w harmonijnym połączeniu głównych składników. O jakich smakołykach mówimy? Podajemy tylko kilka prostych przykładów: bujny omlet z mięsem-Frittata, gęsty i pożywny cachucco-prawdziwy prezent dla miłośników owoców morza, prosty w przygotowaniu, ale popularny na całym świecie Caprese, zamknięte ciasto calzone itp.