ryba gotowana na parze w podwójnym bojlerze

pyszne, bardzo zdrowe, delikatne, soczyste, dla dzieci! Ryba gotowana na parze w podwójnym bojlerze jest odpowiednia dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i sylwetkę! Aromatyczny, na lunch lub kolację, do diety i żywności dla niemowląt. Podawaj z różnymi sosami i warzywami!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 17 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę gotowaną na parze w podwójnym bojlerze? Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Umyj cytrynę i osusz serwetką. Wypatrosz rybę i oczyść ją z łusek. Mam pstrąga, ale możesz wziąć absolutnie każdą rybę lub filet rybny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowy i ogony. Opłucz tusze pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Włóż głowy i ogony do zamrażarki. W przyszłości można z nich przygotować doskonały bulion rybny lub ugotować ucho.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na każdej tuszy wykonaj nacięcia jak na zdjęciu. Posyp pstrąga na zewnątrz i wewnątrz solą, mieloną papryką i mieszanką włoskich ziół. Zestaw przypraw może być dowolny. Przetrzyj przyprawy na całej powierzchni ryby i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następny jest główny etap gotowania. Ryby można gotować na parze na wiele sposobów. Użyłem mantowaru(który jest zasadniczo parowcem). Wlej niewielką ilość wody do rondla, dodaj obraną całą cebulę i liść laurowy. Poczekaj, aż się zagotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż rybę na ruszcie uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym i umieść w podwójnym bojlerze. Przykryj, zmniejsz ogień pod patelnią do umiarkowanego i pozostaw rybę do miękkości. Ile gotować ryby w podwójnym bojlerze? Wszystko zależy od rodzaju ryby, jej wielkości, sprzętu i płyty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 20-30 minutach aromatyczny pstrąg był gotowy. Twój czas gotowania może być inny niż mój. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie na tuszy. Jeśli zobaczysz klarowny sok, ryba jest gotowa. Ważny punkt, aby nie prześwietlić ryby na ruszcie, w przeciwnym razie wyschnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrop gotowe tusze ryb sokiem z cytryny i podawaj. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

bardzo smaczne ze świeżymi warzywami i sałatkami.

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy