kotlety rybne na parze

takie kotlety zachwycą nawet najmłodszych smakoszy! Można je bezpiecznie podawać małym dzieciom. Jeśli dzieci mają mniej niż 3 lata, nie możesz dodać pieprzu, jest to według uznania każdej matki. Dla dorosłych można je podawać z ulubionym sosem, będzie smaczne i zdrowe.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety rybne na parze?Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety rybne zmielić na mięso mielone

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ziemniaki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ryby i warzywa, sól i pieprz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajko, wymieszaj wszystkie składniki i uformuj placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj kosz do gotowania na parze. Umieść kotlety w podwójnym bojlerze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    20 minut wystarczy na przygotowanie tych łatwych ciast rybnych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto takie kotlety! Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy