skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić różowego łososia na parze?Przygotuj jedzenie. Nie trzeba brać filetów z różowego łososia - można również użyć steków rybnych, ale lepiej jest, aby różowy łosoś był nadal schłodzony. Jeśli masz tylko zamrożonego różowego łososia, najważniejsze jest prawidłowe rozmrożenie. Zamrożoną rybę należy najpierw umieścić w lodówce na 5-7 godzin, a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Dobrze spłucz różowego łososia, osusz papierowymi serwetkami, aby ryba nie była wodnista. W razie potrzeby pokrój na kawałki o pożądanym rozmiarze. Chociaż różowy łosoś nie należy do szlachetnych odmian ryb, przygotujemy go tak, aby smak nie był gorszy od bardziej elitarnych gatunków ryb.
Krok 3:
Z cytryny potrzebujemy tylko soku. Dlatego całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z cytryny w fabrycznym opakowaniu. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytrusów, najpierw dobrze umyj go gorącą wodą-w ten sposób owoc da znacznie więcej soku.
Krok 4:
Trochę posolić rybę. Nie przesadzaj z solą - wciąż przygotowujemy zdrowe danie na parze!
Krok 5:
Przygotuj podwójny kocioł lub Wolnowar, w którym będziesz gotować. Przygotuj miskę, wlej do niej 250 ml wody i sam stojak do układania potraw. Ryby gotuję w powolnej kuchence w trybie parowym.
Krok 6:
Połóż kawałki ryby skórą do dołu na stojaku. Pieprz ją trochę. Możesz także dodać teraz swoje ulubione zioła lub przyprawy: na przykład świeży tymianek i rozmaryn będą mile widziane, jeśli je kochasz. A może dodasz suche zioła prowansalskie lub czosnek w proszku.
Krok 7:
Umieść stojak na misce z wodą. Gotuj na parze. Czas gotowania zależy od grubości kawałków ryby, ale w każdym razie ryba gotuje się wystarczająco szybko i możesz bezpiecznie ustawić czas na 25 minut-i nie możesz się pomylić, w tym czasie ryba na pewno będzie miała czas na gotowanie!
Krok 8:
Podawaj rybę od razu do stołu, gdy jest gorąca. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g