różowy łosoś na parze

delikatny i zdrowy różowy łosoś gotowany na parze! Bardzo zdrowa, obfita i aromatyczna ryba gotowana na parze. Danie jest odpowiednie dla dzieci, dorosłych i dla tych, którzy przestrzegają zdrowej diety!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić różowego łososia na parze?Przygotuj jedzenie. Nie trzeba brać filetów z różowego łososia - można również użyć steków rybnych, ale lepiej jest, aby różowy łosoś był nadal schłodzony. Jeśli masz tylko zamrożonego różowego łososia, najważniejsze jest prawidłowe rozmrożenie. Zamrożoną rybę należy najpierw umieścić w lodówce na 5-7 godzin, a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz różowego łososia, osusz papierowymi serwetkami, aby ryba nie była wodnista. W razie potrzeby pokrój na kawałki o pożądanym rozmiarze. Chociaż różowy łosoś nie należy do szlachetnych odmian ryb, przygotujemy go tak, aby smak nie był gorszy od bardziej elitarnych gatunków ryb.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z cytryny potrzebujemy tylko soku. Dlatego całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z cytryny w fabrycznym opakowaniu. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytrusów, najpierw dobrze umyj go gorącą wodą-w ten sposób owoc da znacznie więcej soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trochę posolić rybę. Nie przesadzaj z solą - wciąż przygotowujemy zdrowe danie na parze!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj podwójny kocioł lub Wolnowar, w którym będziesz gotować. Przygotuj miskę, wlej do niej 250 ml wody i sam stojak do układania potraw. Ryby gotuję w powolnej kuchence w trybie parowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki ryby skórą do dołu na stojaku. Pieprz ją trochę. Możesz także dodać teraz swoje ulubione zioła lub przyprawy: na przykład świeży tymianek i rozmaryn będą mile widziane, jeśli je kochasz. A może dodasz suche zioła prowansalskie lub czosnek w proszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść stojak na misce z wodą. Gotuj na parze. Czas gotowania zależy od grubości kawałków ryby, ale w każdym razie ryba gotuje się wystarczająco szybko i możesz bezpiecznie ustawić czas na 25 minut-i nie możesz się pomylić, w tym czasie ryba na pewno będzie miała czas na gotowanie!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj rybę od razu do stołu, gdy jest gorąca. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy