kotlety z kurczaka gotowane na parze w powolnej kuchence

zdrowe, dietetyczne, smaczne, dla całej rodziny! Kotlety z kurczaka na parze w powolnej kuchence są łatwe i proste w gotowaniu, nawet początkujący może sobie z tym poradzić. Doskonale urozmaicają twoje menu. Dzięki jabłkowi kotlety są bardzo soczyste i delikatne, a jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i kalorii.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 25 % 5 g
91 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jabłka i nasiona. Wybierz lepsze jędrne, zielone, soczyste owoce. Obierz również cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filety na małe kawałki. Przewiń go przez maszynkę do mięsa lub użyj blendera. Wybrałam drugą. Razem z mięsem posiekaj cebulę i jabłka. Powinna uzyskać jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj do masy semolinę, szczyptę papryki (dla koloru, aby kotlety nie były bardzo blade) i sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I znowu wszystko dobrze przerwij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj placki. Mielony kurczak jest zawsze lepki, więc lepiej zwilżyć ręce w wodzie i dopiero wtedy uformować kotlety. Mam 8 sztuk. Włóż je do miski do gotowania na parze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp każdy kotlet obfitą szczyptą papryki-gotowe danie będzie wyglądać pięknie i jasno. Wlej 1 litr wody do miski wolnowaru. Aby przyspieszyć proces, radzę wlać wrzącą wodę. Umieść kosz do gotowania na parze w misce i zamknij pokrywkę. Wybierz tryb odpowiedni do gotowania na parze (można go nazwać inaczej, w zależności od modelu), ustaw czas na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu kotlety są gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Są bardzo delikatne i pachnące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Soczyste i absolutnie nie suche.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj paszteciki z warzywami lub innymi dodatkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy