skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Obierz jabłka i nasiona. Wybierz lepsze jędrne, zielone, soczyste owoce. Obierz również cebulę.
Krok 3:
Pokrój filety na małe kawałki. Przewiń go przez maszynkę do mięsa lub użyj blendera. Wybrałam drugą. Razem z mięsem posiekaj cebulę i jabłka. Powinna uzyskać jednorodną masę.
Krok 4:
Następnie dodaj do masy semolinę, szczyptę papryki (dla koloru, aby kotlety nie były bardzo blade) i sól do smaku.
Krok 5:
I znowu wszystko dobrze przerwij.
Krok 6:
Uformuj placki. Mielony kurczak jest zawsze lepki, więc lepiej zwilżyć ręce w wodzie i dopiero wtedy uformować kotlety. Mam 8 sztuk. Włóż je do miski do gotowania na parze.
Krok 7:
Posyp każdy kotlet obfitą szczyptą papryki-gotowe danie będzie wyglądać pięknie i jasno. Wlej 1 litr wody do miski wolnowaru. Aby przyspieszyć proces, radzę wlać wrzącą wodę. Umieść kosz do gotowania na parze w misce i zamknij pokrywkę. Wybierz tryb odpowiedni do gotowania na parze (można go nazwać inaczej, w zależności od modelu), ustaw czas na 20 minut.
Krok 8:
Po upływie czasu kotlety są gotowe.
Krok 9:
Są bardzo delikatne i pachnące.
Krok 10:
Soczyste i absolutnie nie suche.
Krok 11:
Podawaj paszteciki z warzywami lub innymi dodatkami.
Krok 12:
Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g