kalafior na parze

jest o rząd wielkości smaczniejszy i zdrowszy niż gotowany. Kalafior gotowany na parze różni się na lepsze od gotowanego w wodzie. Po prostu przy takiej obróbce cieplnej kwiatostany dają wodzie znacznie mniej smaku i korzyści. Prawdziwe odkrycie dla tych, którzy przestrzegają właściwego odżywiania.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
5 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kalafior może być świeży lub mrożony. Różnica będzie odczuwalna, ale nie krytyczna. Umieść zamrożony w jednej warstwie w metalowym koszu parowym i pozwól mu rozmrozić się przez dziesięć minut w temperaturze pokojowej. Umyj świeżą kapustę i podziel na kwiatostany. Kwiatostany lepiej zrobić średniej wielkości i mniej więcej takie same, aby jednocześnie osiągnęły gotowość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż kwiatostany wierzchołkami do góry. Jeśli nie masz specjalnego kosza parowego, możesz zamiast tego użyć metalowego durszlaka bez plastikowych elementów, które zetkną się z gorącą patelnią. W przeciwnym razie po prostu stopią się z wysokiej temperatury. Odpowiedni jest również każdy metalowy ruszt z małymi otworami-sito, kosz do głębokiego smażenia lub metalowy kosz do suszenia owoców i warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dopasuj odpowiednią do rozmiaru wysoką patelnię do koszyka na parze. Wlej do niego zimną wodę z kranu i umieść na dużym ogniu, aby się zagotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Ważne jest, abyśmy teraz tylko utrzymywali obecność parowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kosz kalafiorowy na parze na patelni. Kosz nie powinien dotykać powierzchni wody, w przeciwnym razie kapusta zostanie ugotowana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj kosz dowolną pokrywką o odpowiedniej wielkości i gotuj kapustę przez 10-15 minut. Kapusta nie może być przykryta pokrywką, wtedy okaże się bielsza, ale czas gotowania znacznie się wydłuży. Ważne jest również, aby pokrywa nie wychodziła poza kosz, w przeciwnym razie gromadząca się na nim kondensacja kapie na płytę kuchenną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Od tego, jaki dokładnie stopień gotowości kapusty chcesz uzyskać, zależy również czas gotowania. W każdym razie spróbuj nakłuć jarmuż widelcem. Jeśli kwiatostan stał się miękki w środku, kapusta jest gotowa. Nie zapomnij posolić kapusty przed podaniem.

kapusta gotowana na parze jest podawana na gorąco jako dodatek do każdego białka.

opcjonalnie możesz uzupełnić kapustę startym serem. Moim ulubionym jest połączenie kalafiora z serem solankowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy