ziemniaki gotowane na parze

piękny dodatek dla gospodyń domowych, które znają lenistwo. Łatwość przygotowania Bardzo smaczne, zachowane są najbardziej przydatne substancje
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki na parze? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, zagotuj i Posol. 

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, obierz je bardzo cienko (najlepiej za pomocą obieraczki do ziemniaków), pokrój duże ziemniaki na 2-4 części, małe można pozostawić w całości lub pokroić na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż obrane ziemniaki na siatce do gotowania na parze (możesz użyć durszlaka lub sita), umieść je w garnku z wrzącą wodą, a następnie przykryj szczelnie pokrywką. Pamiętaj, że warzywa nie powinny mieć kontaktu z wodą. Ponownie zagotuj wodę i zmniejsz ogień do minimum, woda powinna się lekko zagotować. Gotuj ziemniaki w ten sposób przez około 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ziemniaki włożyć do głębokiej miski, dodać masło, posypać ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasze zdrowe i smaczne ziemniaki są gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Smacznego!

od dawna nie jest tajemnicą, że podczas gotowania ziemniaków w wodzie traci się większość składników odżywczych. Aby temu zapobiec, najlepiej gotować ziemniaki na parze. Idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie ziemniaków na parze w podwójnym bojlerze lub powolnej kuchence, ale biorąc pod uwagę, że nie każdy je ma, będziemy gotować w najbardziej konwencjonalny sposób "dziadka", co oferuje nam ten przepis.

zamiast koperku i pietruszki możesz użyć kilku gałązek rozmarynu i tymianku, dodając je do ziemniaków podczas gotowania. Zapach tych ziół doda pikanterii naszemu daniu.

ziemniaki gotowane na parze świetnie nadają się do tłuczonych ziemniaków lub nadzienia do pasztecików.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy