skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki na parze? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, zagotuj i Posol.
Krok 3:
Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, obierz je bardzo cienko (najlepiej za pomocą obieraczki do ziemniaków), pokrój duże ziemniaki na 2-4 części, małe można pozostawić w całości lub pokroić na pół.
Krok 4:
Połóż obrane ziemniaki na siatce do gotowania na parze (możesz użyć durszlaka lub sita), umieść je w garnku z wrzącą wodą, a następnie przykryj szczelnie pokrywką. Pamiętaj, że warzywa nie powinny mieć kontaktu z wodą. Ponownie zagotuj wodę i zmniejsz ogień do minimum, woda powinna się lekko zagotować. Gotuj ziemniaki w ten sposób przez około 30 minut.
Krok 5:
Gotowe ziemniaki włożyć do głębokiej miski, dodać masło, posypać ziołami.
Krok 6:
Nasze zdrowe i smaczne ziemniaki są gotowe.
Krok 7:
Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Smacznego!
od dawna nie jest tajemnicą, że podczas gotowania ziemniaków w wodzie traci się większość składników odżywczych. Aby temu zapobiec, najlepiej gotować ziemniaki na parze. Idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie ziemniaków na parze w podwójnym bojlerze lub powolnej kuchence, ale biorąc pod uwagę, że nie każdy je ma, będziemy gotować w najbardziej konwencjonalny sposób "dziadka", co oferuje nam ten przepis.
zamiast koperku i pietruszki możesz użyć kilku gałązek rozmarynu i tymianku, dodając je do ziemniaków podczas gotowania. Zapach tych ziół doda pikanterii naszemu daniu.
ziemniaki gotowane na parze świetnie nadają się do tłuczonych ziemniaków lub nadzienia do pasztecików.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g