karaś w powolnej kuchence na parze
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
cóż, zacznijmy:
- myjemy karasia pod bieżącą wodą, następnie obieramy łuski, odcinamy płetwy (w tym płetwę ogonową) i głowę;
- przeciąć brzuch wzdłuż, wypatroszyć tuszę, usunąć czarny film;
- ponownie umyj karasia, osusz ręcznikiem papierowym;
- wlej sos sojowy do małego pojemnika, wlej przyprawę do ryb, sól i zmielony czarny pieprz, wymieszaj;
- połóż rybę na kawałku folii i zalej przygotowaną mieszanką;
- szczelnie owinąć folię, a następnie umieścić paczkę na sitku do pary;
- wlej wodę do miski multicookera, zainstaluj ruszt z rybą;
- wybierz program "PARA" i czas gotowania - 30 minut (gotuj z zamkniętą pokrywką);
- po sygnale dźwiękowym wyjmujemy karasia, rozpakowujemy i podajemy na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g