brokuły w powolnej kuchence na parze

zdrowe i smaczne brokuły gotowane na parze w powolnej kuchence! Jak szybko i łatwo gotować brokuły, zachowując w nich maksimum składników odżywczych, a ponadto kapusta pozostaje jasnym pięknym kolorem! Pomoże nam w tym Multicooker. Danie jest bardzo smaczne, zdrowe, a także chude!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście najlepiej przygotować takie danie ze świeżej kapusty brokułowej. Aby to zrobić, wybierz główkę kapusty o bogatym, jasnozielonym kolorze i dość elastycznym w dotyku. Ale możesz gotować z mrożonej kapusty. aby to zrobić, konieczne jest prawidłowe rozmrożenie: natychmiast po zamrażarce umieść kapustę w lodówce przez 6 godzin, a dopiero potem kontynuuj rozmrażanie w temperaturze pokojowej. Następnie spuść płyn

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo dobrze umyj kapustę. Polecam użyć do tego specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Brokuły mają dość małe kwiatostany, więc gromadzi się tam dużo brudu, więc umyj je gorącą wodą i szczególnie dokładnie. Następnie usuń łodygę i podziel kapustę na kwiatostany o pożądanej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj miskę wolnowaru. Wlej szklankę przefiltrowanej wody do miski. Mimo że gotujemy na parze, a kapusta nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą, nadal bierz czystą przefiltrowaną lub butelkowaną wodę, ponieważ para jest również stanem wody i będzie miała bezpośredni kontakt z kapustą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na specjalnym stojaku do gotowania na parze ułóż różyczki kapusty w odległości od siebie, aby cała kapusta była równomiernie ugotowana. Nie solić kapusty: sól usuwa wilgoć, a kapusta okaże się niezbyt soczysta. Umieść stojak na misce multicookera, a samą miskę w urządzeniu. Włącz tryb gotowania na parze. Z reguły standardowy czas gotowania na parze w urządzeniu wynosi około 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli twój model multicookera na to pozwala, zmniejsz go do 5-7 minut. Kapusta powinna pozostać gęsta i elastyczna, a nie gotować. W takiej kapuście korzyści są znacznie większe. Gotowe brokuły posolić, pieprzyć, w razie potrzeby zalać olejem roślinnym lub octem. Pyszne i zdrowe danie jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy