skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście najlepiej przygotować takie danie ze świeżej kapusty brokułowej. Aby to zrobić, wybierz główkę kapusty o bogatym, jasnozielonym kolorze i dość elastycznym w dotyku. Ale możesz gotować z mrożonej kapusty. aby to zrobić, konieczne jest prawidłowe rozmrożenie: natychmiast po zamrażarce umieść kapustę w lodówce przez 6 godzin, a dopiero potem kontynuuj rozmrażanie w temperaturze pokojowej. Następnie spuść płyn
Krok 2:
Bardzo dobrze umyj kapustę. Polecam użyć do tego specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Brokuły mają dość małe kwiatostany, więc gromadzi się tam dużo brudu, więc umyj je gorącą wodą i szczególnie dokładnie. Następnie usuń łodygę i podziel kapustę na kwiatostany o pożądanej wielkości.
Krok 3:
Przygotuj miskę wolnowaru. Wlej szklankę przefiltrowanej wody do miski. Mimo że gotujemy na parze, a kapusta nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą, nadal bierz czystą przefiltrowaną lub butelkowaną wodę, ponieważ para jest również stanem wody i będzie miała bezpośredni kontakt z kapustą.
Krok 4:
Na specjalnym stojaku do gotowania na parze ułóż różyczki kapusty w odległości od siebie, aby cała kapusta była równomiernie ugotowana. Nie solić kapusty: sól usuwa wilgoć, a kapusta okaże się niezbyt soczysta. Umieść stojak na misce multicookera, a samą miskę w urządzeniu. Włącz tryb gotowania na parze. Z reguły standardowy czas gotowania na parze w urządzeniu wynosi około 20 minut.
Krok 5:
Jeśli twój model multicookera na to pozwala, zmniejsz go do 5-7 minut. Kapusta powinna pozostać gęsta i elastyczna, a nie gotować. W takiej kapuście korzyści są znacznie większe. Gotowe brokuły posolić, pieprzyć, w razie potrzeby zalać olejem roślinnym lub octem. Pyszne i zdrowe danie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g