skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety mielone na parze w powolnej kuchence?
aby przygotować kotlety, możesz wziąć gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielnie. Jeśli mięso mielone lub mięso zostało zamrożone, pamiętaj, aby je wyjąć na kilka godzin przed rozpoczęciem procesu gotowania.
obierz cebulę i czosnek, umyj, osusz i posiekaj w wygodny sposób. Jeśli chcesz, aby warzywa były wyczuwalne w gotowej wersji potrawy, drobno posiekaj je nożem. W przypadku, gdy konieczne jest uzyskanie tylko smaku, bez widocznych kostek lub pasków cebuli, zetrzyj ją na tarce lub posiekaj blenderem razem z czosnkiem. Dodaj warzywa do mielonego mięsa. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie przenieś do mięsa mielonego.
umyj zielenie. Może to być po prostu koperek lub pietruszka, kolendra lub mieszanka. Osusz papierową serwetką, a następnie drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego i wszystko dokładnie wymieszaj.
bochenek lub resztki białego chleba pokroić na małe kawałki i na głębokim talerzu namoczyć w mleku. Mleko można zastąpić wodą, ale może to negatywnie wpłynąć na smak, dlatego nie jest zalecane. Gdy Bochenek wchłonie cały płyn, zetrzyj go na okruchy i dodaj do mieszanki mięsa mielonego i warzyw. Możesz wlać tam pozostały płyn, doda miękkości. Sól, wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
gotujemy kotlety na parze w powolnej kuchence, więc wlej dwie szklanki wody na dno miski i zainstaluj siatkę do gotowania na parze. Zwilż ręce w wodzie, aby mięso mielone się nie przykleiło, a kotlety okazały się schludne, o prawidłowym kształcie. Uformuj placki i ułóż je ciasno na siatce. Włącz tryb gotowania na parze i gotuj kotlety przez 20 minut. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając je ostrym nożem, jeśli środek jest już gotowy, sok będzie przezroczysty.
podawaj kotlety na gorąco. Doskonale komponują się z każdym rodzajem przystawek (ziemniaki, makaron, płatki zbożowe, warzywa). Biorąc okrągłe bułki i sos, możesz użyć kotletów do przygotowania pysznych i zdrowych domowych burgerów.
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g