skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować sok w sokowirówce na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania soku jabłkowego. Jeśli wolisz całkowicie naturalny sok, całkowicie pomiń cukier. Lepiej jest wziąć soczyste jabłka, najlepiej z ogrodu. Powinny być soczyste i najlepiej słodko-kwaśne w smaku. Im bardziej czerwone są jabłka, tym ciemniejszy będzie sok.
Krok 2:
Jabłka dokładnie umyj i pokrój w kliny, usuwając ogonki i rdzeń z nasionami, wgniecenia i uszkodzenia.
Krok 3:
Ułóż przygotowane plasterki jabłka w przeznaczonej dla nich górnej komorze, posypując cukrem. Nie próbuj wypełniać go blatem, ponieważ podczas gotowania masa może wzrosnąć, przeciekać i zabrudzić wszystko.
Krok 4:
Złóż sokowirówkę zgodnie z instrukcjami. Moja Sokowirówka składa się z 3 części. 2 litry wody wlewa się do dolnej części, montuje się na niej komorę na sok, w której znajduje się Rurka do odprowadzania soku, z blokującym się zamkiem. Kończy całą część jabłkami i pokrywką. Umieść sokowirówkę na średnim ogniu i zagotuj wodę w dolnej komorze. Zrób sok przez godzinę, w tym czasie jabłka powinny być całkowicie ugotowane i oddać sok.
Krok 5:
Wlej gorący sok przez rurkę odprowadzającą sok do wysterylizowanych słoików lub butelek i natychmiast zamknij przegotowanymi pokrywkami. Zawiń sok, aż całkowicie ostygnie. Będzie to dodatkowa obróbka cieplna dla lepszego przechowywania soku.
Krok 6:
Taka masa jabłkowa pozostaje po przygotowaniu soku. Ale nie spiesz się, aby go wyrzucić, robi doskonałe tłuczone ziemniaki lub możesz ugotować pyszny dżem.
Krok 7:
Smacznego.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj owoce, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zepsutej żywności
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g