sok jabłkowy w sokowirówce na zimę

pyszne, naturalne, zdrowe! Sok jabłkowy w sokowirówce na zimę jest znacznie zdrowszy niż kupiony w sklepie. Nie ma konserwantów ani żadnej chemii, wiesz dokładnie, jakie jabłka w nim wchodzą. I oczywiście nie ma ogromnej ilości cukru.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 35 g
147 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować sok w sokowirówce na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania soku jabłkowego. Jeśli wolisz całkowicie naturalny sok, całkowicie pomiń cukier. Lepiej jest wziąć soczyste jabłka, najlepiej z ogrodu. Powinny być soczyste i najlepiej słodko-kwaśne w smaku. Im bardziej czerwone są jabłka, tym ciemniejszy będzie sok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka dokładnie umyj i pokrój w kliny, usuwając ogonki i rdzeń z nasionami, wgniecenia i uszkodzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż przygotowane plasterki jabłka w przeznaczonej dla nich górnej komorze, posypując cukrem. Nie próbuj wypełniać go blatem, ponieważ podczas gotowania masa może wzrosnąć, przeciekać i zabrudzić wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż sokowirówkę zgodnie z instrukcjami. Moja Sokowirówka składa się z 3 części. 2 litry wody wlewa się do dolnej części, montuje się na niej komorę na sok, w której znajduje się Rurka do odprowadzania soku, z blokującym się zamkiem. Kończy całą część jabłkami i pokrywką. Umieść sokowirówkę na średnim ogniu i zagotuj wodę w dolnej komorze. Zrób sok przez godzinę, w tym czasie jabłka powinny być całkowicie ugotowane i oddać sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorący sok przez rurkę odprowadzającą sok do wysterylizowanych słoików lub butelek i natychmiast zamknij przegotowanymi pokrywkami. Zawiń sok, aż całkowicie ostygnie. Będzie to dodatkowa obróbka cieplna dla lepszego przechowywania soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taka masa jabłkowa pozostaje po przygotowaniu soku. Ale nie spiesz się, aby go wyrzucić, robi doskonałe tłuczone ziemniaki lub możesz ugotować pyszny dżem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj owoce, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zepsutej żywności
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy