zapiekanka jabłkowa z rodzynkami na parze

taką zapiekankę jabłkową można również przygotować bez piekarnika! Zapiekanka jabłkowa na parze jest bardzo delikatna i smaczna. Ten przepis można wykorzystać, gdy chcesz coś na deser, ale nie ma pod ręką piekarnika. Zdarza się (w kraju). Zapiekanka spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 63 % 17 g
141 kcal
IG: 35 / 12 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z bochenka, zostaw tylko miękisz i napełnij go mlekiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko dzieli się na żółtko i białko. Wymieszaj żółtko z cukrem i zmiękczonym masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka obrane z nasion i skórki pocieramy grubą tarką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszanina Żółtkowo-maślana łączy się z jabłkami, rodzynkami gotowanymi na parze i szczyptą cynamonu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rozgnieciony miękisz bochenka i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wprowadź białko delikatnie ubite w mocną pianę, mieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstałą masę rozprowadzamy w natłuszczonej formie, kładziemy na garnku z wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto taka zapiekanka jabłkowa na parze. Pozwól jej ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś na talerz i podawaj z herbatą, kompotem lub sokiem owocowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy