zapiekanka jabłkowa z rodzynkami na parze
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Usuń skórkę z bochenka, zostaw tylko miękisz i napełnij go mlekiem.
Krok 3:
Jajko dzieli się na żółtko i białko. Wymieszaj żółtko z cukrem i zmiękczonym masłem.
Krok 4:
Jabłka obrane z nasion i skórki pocieramy grubą tarką.
Krok 5:
Mieszanina Żółtkowo-maślana łączy się z jabłkami, rodzynkami gotowanymi na parze i szczyptą cynamonu.
Krok 6:
Dodaj rozgnieciony miękisz bochenka i wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wprowadź białko delikatnie ubite w mocną pianę, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Powstałą masę rozprowadzamy w natłuszczonej formie, kładziemy na garnku z wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 50 minut.
Krok 10:
Oto taka zapiekanka jabłkowa na parze. Pozwól jej ostygnąć.
Krok 11:
Przenieś na talerz i podawaj z herbatą, kompotem lub sokiem owocowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g