zmęczony kupowaniem napojów w sklepie – skorzystaj z przepisów na sok na zimę. Tylko sprawdzone preparaty na stronie 1000.menu: z marchwi, pomidorów, aronii, jabłek, Kaliny, a nawet dyni. Dla tych, którzy lubią eksperymentować z dodatkiem pomarańczy i agrestu. Wiele odmian do wyboru!
technologia pasteryzacji jako procesu dezynfekcji produktów w celu dalszego ich długoterminowego przechowywania została wymyślona w połowie XIX wieku przez francuskiego chemika i biologa L. Pasteura. Opiera się na zasadzie ogrzewania i utrzymywania produktu w temperaturze co najmniej 60 0C przez określony czas. Dzięki temu procesowi mikroorganizmy w półfabrykatach giną i nie psują się przez długi czas. Oznacza to, że mogą dłużej zachować swoje właściwości odżywcze i smakowe i zadowolić nas nie tylko latem, ale także zimą.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sok na zimę:
prosty przepis na sok z marchwi:
1. Umyj marchewki i dokładnie oczyść.
2. Tylko umyj cytrynę. Pozostaw skórkę i pestki.
3. Przełóż wszystkie składniki przez sokowirówkę.
4. Wlej wodę do powstałego płynu i dodaj cukier.
5. Doprowadzić do wrzenia.
6. Moczyć przez 5 minut.
7. Zamknąć w uprzednio wysterylizowanych słoikach.
pięć najszybszych przepisów na sok na zimę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
domowy sok pomidorowy z koncentratu pomidorowego | 5 min | 3 | +65 |
sok jabłkowo-pomidorowy | 10 min | 38 | +37 |
sok z dyni i marchwi z wodą na zimę | 30 min | 33 | +9 |
sok z jabłek na zimę | 30 min | 97 | +71 |
sok jabłkowy bez cukru na zimę | 30 min | 47 | +41 |
przydatne wskazówki:
& bull; wszystkie warzywa i owoce przed rozpoczęciem gotowania muszą być dokładnie umyte, marchewki obrane, łodygi usunięte z pomidorów ,jabłka i dynie & ndash; nasiona.
* najlepiej używać najbardziej dojrzałych, a nawet przejrzałych owoców i warzyw do zbioru soku. Zawierają więcej płynu i mają bardziej wyraźny smak.
* można sterylizować słoiki zarówno na parze na kuchence, jak i w piekarniku nagrzanym do 200 0C.
• świetnie radzi sobie z wyciskaniem soku i powolna kuchenka. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni tryb i czas.