skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok z gruszek na zimę z sokowirówki? Przygotuj jedzenie. Gruszki lepiej wybrać twarde i soczyste odmiany. Dokładnie umyj owoce i osusz je ręcznikiem.
Krok 2:
Pokrój każdą gruszkę na 4 części, usuń rdzeń i kucyki. Jeśli są zepsute miejsca, wytnij je.
Krok 3:
Włóż kawałki gruszek do sokowirówki i wyciśnij z nich sok. Sposób, w jaki to zrobisz, zależy od modelu Twojego asystenta.
Krok 4:
Wyciśnij sok ze wszystkich gruszek w ten sposób.
Krok 5:
Odcedź cały sok przez sitko. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru miazgi. Aby przyspieszyć proces, możesz pomóc sokowi łyżką. Lub całkowicie pomiń ten krok, a następnie otrzymasz sok z miąższem.
Krok 6:
Z jednego kilograma gruszek dostałem pół litra skoncentrowanego soku bez miąższu.
Krok 7:
Wlej powstały sok do rondla, dodaj trochę cukru do smaku. Sok gruszkowy sam w sobie jest bardzo słodki, możesz się bez niego obejść. Doprowadź sok do wrzenia na małym ogniu, a następnie gotuj przez około 10 minut. Cały czas trzeba pilnować piany, aby nie uciekła z patelni. Usuń go łyżką. Następnie wlej sok do wysterylizowanych słoików, Zamknij sterylizowane pokrywki i pozostaw do ostygnięcia, owijając słoiki kocem.
z pewnością musisz przygotować sok z gruszek na zimę zgodnie z tym przepisem. W końcu gruszki są bardzo przydatnymi i słodkimi owocami. Sok gruszkowy jest bardzo przydatny dla kobiet w ciąży i dzieci, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego. Po co więc kupować go w aptece, skoro możesz zaopatrzyć się w naturalny domowy sok gruszkowy od lata.
taki sok można rozcieńczyć wodą, gdy jest spożywany, ponieważ jest dość skoncentrowany. Ale jeśli lubisz słodycze, możesz chcieć je wypić, ponieważ nie ma tyle kwasu, co jabłko, jest bardziej miękki i słodki w smaku. Dzieci na pewno to pokochają.
również sok gruszkowy będzie dla ciebie dobry, jeśli masz powolne trawienie. Przyspieszy twój metabolizm. Nawet użycie tego napoju zwiększy odporność i pozytywnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy.
nie marnuj czasu, jeśli zobaczysz twarde, nawet jeśli trochę niedojrzałe gruszki, nadal będą słodkie, pamiętaj, aby je zdobyć i zrobić sok.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g