kasza jaglana ryżowa na mleku

Oryginalny, przepyszny, na śniadanie dla całej rodziny! Owsianka ryżowo-jaglana na mleku to danie znane pod nazwą "przyjaźń". Dwa zboża w tej owsiance doskonale łączą się ze sobą w smaku i uzupełniają się konsystencją. Taka owsianka jest dobrze nasycona i lubiana przez dorosłych i dzieci.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 71 % 22 g
146 kcal
IG: 18 / 36 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę ryżowo-jaglaną w mleku? Przygotuj jedzenie. Posortuj proso, zbierając śmieci i czerwone ziarna. Następnie dokładnie spłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Wygodniej będzie spłukać w durszlaku lub sicie z najmniejszymi otworami. Przenieś czyste proso na patelnię (mam zwykłą stalową) i zalej zimną wodą, aby przykryła kaszę o około centymetr.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na małym ogniu zagotuj proso, od czasu do czasu mieszając i gotuj przez dwie minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania wody dokładnie spłucz ryż pod bieżącą wodą. Na razie pozostaw ryż w durszlaku. Gdy proso trochę się ugotuje, odcedź pierwszą wodę, wrzucając proso do durszlaka bezpośrednio na ryż. Wlej oba zboża z powrotem do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij płatki mlekiem. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale od tego będzie zależeć smak i kaloryczność owsianki. Możesz też gotować w mleku z wodą, zmieszanym w stosunku jeden do jednego. Gotuj owsiankę na najwolniejszym ogniu przez około dwadzieścia minut, od czasu do czasu mieszając. Czas może się różnić w zależności od kuchenki i patelni. Konieczne jest skupienie się na gotowości zbóż i pożądanej lepkości owsianki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli płatki pozostaną twarde, a mleko już się zagotuje, dodaj je ponownie. Na samym końcu gotowania posolić owsiankę i dodać cukier i masło. Wymieszaj i posmakuj owsianki pod kątem gotowości i smaku. Wyłącz ogrzewanie. Trzymaj gotową owsiankę trochę pod pokrywką, aby była trochę potliwa. Podawaj owsiankę do stołu. Smacznego!

uwielbiam tę owsiankę! Nazywa się to również przyjaźnią dla równego związku ryżu i prosa. Najsmaczniejsza owsianka ryżowo-jaglana pochodzi od mojej babci i to ona podzieliła się ze mną tym przepisem. A ja się z wami dzielę!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy