skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę ryżowo-jaglaną w mleku? Przygotuj jedzenie. Posortuj proso, zbierając śmieci i czerwone ziarna. Następnie dokładnie spłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Wygodniej będzie spłukać w durszlaku lub sicie z najmniejszymi otworami. Przenieś czyste proso na patelnię (mam zwykłą stalową) i zalej zimną wodą, aby przykryła kaszę o około centymetr.
Krok 2:
Na małym ogniu zagotuj proso, od czasu do czasu mieszając i gotuj przez dwie minuty.
Krok 3:
Podczas gotowania wody dokładnie spłucz ryż pod bieżącą wodą. Na razie pozostaw ryż w durszlaku. Gdy proso trochę się ugotuje, odcedź pierwszą wodę, wrzucając proso do durszlaka bezpośrednio na ryż. Wlej oba zboża z powrotem do garnka.
Krok 4:
Napełnij płatki mlekiem. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale od tego będzie zależeć smak i kaloryczność owsianki. Możesz też gotować w mleku z wodą, zmieszanym w stosunku jeden do jednego. Gotuj owsiankę na najwolniejszym ogniu przez około dwadzieścia minut, od czasu do czasu mieszając. Czas może się różnić w zależności od kuchenki i patelni. Konieczne jest skupienie się na gotowości zbóż i pożądanej lepkości owsianki.
Krok 5:
Jeśli płatki pozostaną twarde, a mleko już się zagotuje, dodaj je ponownie. Na samym końcu gotowania posolić owsiankę i dodać cukier i masło. Wymieszaj i posmakuj owsianki pod kątem gotowości i smaku. Wyłącz ogrzewanie. Trzymaj gotową owsiankę trochę pod pokrywką, aby była trochę potliwa. Podawaj owsiankę do stołu. Smacznego!
uwielbiam tę owsiankę! Nazywa się to również przyjaźnią dla równego związku ryżu i prosa. Najsmaczniejsza owsianka ryżowo-jaglana pochodzi od mojej babci i to ona podzieliła się ze mną tym przepisem. A ja się z wami dzielę!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g