Domowa kiełbasa wołowa

prawdziwy przysmak! Zdrowe i bardzo apetyczne! Co może być smaczniejszego niż kiełbasa wołowa? Tylko kiełbasa zrobiona własnymi rękami! Zamiast wołowiny możesz wziąć wieprzowinę lub drób, a jeszcze lepiej połączyć kilka rodzajów mięsa, aby uzyskać bogatszy smak.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 16 g
tłuszcze 64 % 28 g
węglowodany 0 % 0 g
329 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbasę wołową w domu? Jakie jest najlepsze użycie mięsa? Mięso wołowe jest idealne do kiełbas, wybierz świeży kawałek bez kości. Przygotuj świeży smalec wieprzowy, z nim gotowy produkt stanie się bardziej soczysty i apetyczny. Opłucz mięso i smalec pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę w małe kostki lub talerze, usuń wszystkie żyły i filmy, jeśli takie istnieją. Podobnie zmiel smalec. Aby to ułatwić, wyślij na chwilę mięso ze smalcem do zamrażarki. Mrożone produkty są cięte znacznie łatwiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy, sól i cukier do mięsa ze smalcem. Oryginalny przepis nie ma cukru na liście składników, ale zawsze dodaję szczyptę rafinacji, aby uzyskać bardziej intensywny smak. Alkohol można również wykluczyć z listy składników. Kiełbaski zostaną poddane obróbce cieplnej, więc koniak może nie być używany. Wybierz przyprawy według własnego gustu, Użyj lepszych suchych przypraw do gotowania kiełbas, aby mięso mielone nie było kwaśne, gdy stanie w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie zagnieść, aby każdy kawałek był równomiernie w soli i przyprawach. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub celofanem i wstaw do lodówki na noc lub na 6-8 godzin. Następnie ponownie dobrze zetrzyj mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wnętrzności moczyć przez chwilę w zimnej wodzie, a następnie ponownie spłukać. Ich liczba w przepisie jest warunkowo wskazana, zależy od średnicy drzewa i od tego, jak ciasno wypchasz mięso mielone do skorupy. Za pomocą maszynki do mięsa i specjalnej dyszy włóż mięso mielone do jelit. Uformuj kiełbaski lub kiełbaski o pożądanej długości. Połowę mięsa mielonego przewijałem na mniejszej siatce, a drugą część zostawiłem na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij kiełbaski do garnka, przykryj zimną wodą. Dla smaku dodałem do garnka liść laurowy i ćwiartkę cebuli. Umieść kiełbaski na kuchence, gdy woda praktycznie się zagotuje, zmniejsz płomień na nieco poniżej średniej. Woda nie powinna się intensywnie gotować, ale tylko lekko bulgotać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli w garnku jest dużo wrzenia, istnieje ryzyko, że skorupa pęknie, a mięso mielone znajdzie się w wodzie. Po 5 minutach słabego wrzenia przebij jelito igłą w kilku miejscach, zapobiegnie to pęknięciu osłonki, ponieważ kiełbasy zwiększają objętość podczas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj kiełbaski przez 50-60 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść wodę, całkowicie ostudź kiełbasę. Pokrój w cienkie talerze i podawaj!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wygląda kiełbasa w przekroju, której mięso mielone zostało skręcone na płytkim ruszcie maszynki do mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A więc ten, który został pokrojony ręcznie.

szczelne wypełnienie skorupy surowym mięsem mielonym nie jest tego warte, w przeciwnym razie istnieje ryzyko pęknięcia jelita podczas obróbki cieplnej.

domowe kanapki śniadaniowe są pyszne z kiełbasą.

podawaj kiełbasę wołową na świątecznym stole jako przystawkę.

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy