skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowym? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Spaghetti wybierz wysokiej jakości, z pszenicy durum, aby nie gotowały się podczas gotowania. Jako filet z kurczaka możesz wziąć mięso z dowolnej części kurczaka, w której nie ma kości. Dodaj czosnek według własnych upodobań.
Krok 2:
Pokrój mięso z kurczaka na duże kawałki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść pokrojone mięso z kurczaka na patelni i smaż je ze wszystkich stron, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek i spłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę. Czosnek można pokroić na kawałki lub przepuścić przez prasę.
Krok 4:
Posiekaną cebulę i czosnek dodaj na patelnię do kurczaka. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut. Następnie wlej trochę gorącej wody i zagotuj wszystko.
Krok 5:
Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Do przypraw używam papryki i suszonej bazylii. Ale możesz wziąć przyprawy według własnych upodobań lub ograniczyć się tylko do mielonego pieprzu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez około 15 minut (zorientuj się na kuchence).
Krok 6:
Osobno ugotuj spaghetti we wrzącej wodzie. Gotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle zajmuje to 15 minut. Spaghetti powinno być miękkie, ale nie powinno się gotować. Gotowe spaghetti wrzucić do durszlaka i spłukać zimną wodą.
Krok 7:
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę do kurczaka, wymieszaj.
Krok 8:
Podgrzej kurczaka w śmietanie przez kolejne 2-3 minuty na ogniu. Spaghetti można dodać natychmiast do sosu na patelni i wszystko wymieszać.
Krok 9:
Lub połóż trochę spaghetti na talerzu, a na wierzchu kurczaka w kremowym sosie! Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g