skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto rybne Napoleon? Przygotuj jedzenie. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest naturalny i smaczny. Weź konserwy rybne bez dodatku oleju, najlepszej jakości, kompozycja nie powinna zawierać nic oprócz soli i przypraw. Wziąłem różowego łososia, ale nadaje się również Saura i makrela, którą kochasz. Kupując ciasta, zwróć uwagę na ich wygląd. Powinny być w całości, a opakowanie nie powinno zawierać zbyt wielu okruchów.
Krok 2:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone.
Krok 3:
Weź patelnię lub patelnię. Podgrzej go delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw ułóż startą marchewkę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 4:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez około 5 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie przypaliły się.
Krok 5:
Otwórz konserwę rybną, ostrożnie spuść płyn do osobnego pojemnika. Przenieś kawałki ryby do miski i posiekaj widelcem, usuwając duże kości. Aby ciasta były dobrze namoczone, nadzienie musi być wystarczająco wilgotne. Aby to zrobić, dodaj do pokruszonej masy rybnej 1-2 łyżki płynu, który został wcześniej odsączony.
Krok 6:
Zetrzyj twardy ser. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, jaki rozmiar (duży lub średni) tarki wybierzesz, najważniejsze jest to, że nadzienie jest jednorodne i nie kruszy się.
Krok 7:
Ugotuj jajka na twardo. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, napełnij je po ugotowaniu zimną wodą. Całkowicie ostudzić. Obrane jajka zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8:
Na ciasto weź deskę do krojenia lub płaski talerz. Suche ciasta są zbyt kruche, więc pracuj z nimi ostrożnie, aby nie złamać ani nie zepsuć wyglądu przyszłego ciasta. Połóż pierwsze ciasto na naczyniu i równomiernie posmaruj majonezem. Na jedno ciasto potrzeba około 1 łyżki stołowej. Smak ciasta zależy od ilości i właściwości majonezu. Im więcej majonezu, tym cięższy i bardziej wilgotny będzie. Rozważ to.
Krok 9:
Rozłóż posiekaną rybę równomiernie na majonezie. Połóż drugie ciasto na wierzchu, delikatnie dociśnij.
Krok 10:
Połóż smażoną cebulę z marchewką na drugim cieście. Tutaj majonez nie jest wymagany. Następnie połóż trzecie ciasto i delikatnie je dociśnij.
Krok 11:
Równomiernie posmaruj trzecie ciasto majonezem. Na wierzch ułożyć pokruszone jajka, równomiernie je rozprowadzić. Połóż czwarte ciasto na wierzchu, ponownie dociśnij.
Krok 12:
Posmaruj ciasto majonezem. Na wierzch równomiernie posmaruj startym twardym serem.
Krok 13:
Przykryj ostatnim ciastem, dociśnij i równomiernie posmaruj majonezem. Udekoruj ciasto warzywami i ziołami według własnego uznania i wyjmij moczyć w lodówce. Ciasto będzie gotowe, gdy wszystkie ciasta z chrupiących zamienią się w miękkie. Przeczytaj czas pęcznienia na opakowaniu ciasta. Zwykle po 1,5-2 godzinach ciasto jest namoczone i można je zjeść. Zwykle robię takie ciasto wieczorem, aby rano było gotowe do spożycia.
lepiej udekorować ciasto rybne przed podaniem, aby wyglądało świeżo i apetycznie.
gotowe ciasto można podawać z herbatą lub kawą. Jeśli zrobisz ciekawy projekt dania, to odważnie i słusznie zajmie honorowe miejsce na świątecznym stole jako zimna przekąska.
przepis wykorzystuje gotowe ciasta francuskie. Można je jednak upiec samodzielnie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ciasta francuskie - 358 kcal/100g