sznycel z kapusty

lepiej jest wziąć młodą kapustę-sznycle okażą się bardziej miękkie. Jakie ciekawe potrawy nie wymyślą z kapusty. Kiedyś myślałem, że sznycle są przygotowywane z drobno posiekanej kapusty, jak kotlety z kapusty, ale okazało się, że wszystko jest ciekawsze. Wszystkim miłośnikom białej kapusty danie powinno się spodobać.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 54 % 13 g
148 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić sznycle z kapusty, potrzebujemy: mała główka kapusty (zrobiłem połowę porcji, więc mam tylko 1/2 główki kapusty). Do ciasta; jajko, sól i pieprz; do panierowania: mąka, bułka tarta i sól. Olej roślinny do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż główkę kapusty do głębokiego rondla. Wlej wodę, aby całkowicie przykryła kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj kapustę przez około 3 minuty. Następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić główkę kapusty i pokroić na 8 części, starając się, aby każdy plasterek dostał część pnia, w przeciwnym razie liście kapusty rozpadną się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz jajka z 1/2 łyżeczki soli i mielonego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie ubij. Sól powinna całkowicie się rozpuścić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostałe ½ łyżeczki soli wymieszać z mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Panieruj każdy segment kapusty w mące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zanurz w ubitych jajach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I obtocz ze wszystkich stron w bułce tartej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim sznycle kapusty przez 6-8 minut z każdej strony, aż pojawi się rumiana, brązowa skorupa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sznycle z kapusty przenieść na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Możesz podać natychmiast. Smacznego!

kolejna opcja robienia sznycli z całej kapusty. Jeśli masz całą główkę kapusty, musisz ją najpierw ugotować. Czas gotowania od wrzenia wynosi 3-5 minut. Możesz dłużej, jeśli chcesz, aby liście były miękkie i nie chrupały. Wytnij pień. Następnie musisz zdemontować główkę kapusty na osobne arkusze. Lekko pokonaj każdy arkusz młotkiem i zwiń kopertę. A teraz zwiń te koperty w mące, zanurz w jajku, panieruj w bułce tartej i usmaż. W rezultacie otrzymasz mniej więcej to samo, ale w bardziej znanej formie sznycla.

piękno tej metody formowania sznycli polega również na tym, że do koperty można dodać nadzienie do smaku, na przykład plastry sera i trochę posiekanych ziół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy