skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić sznycle z kapusty, potrzebujemy: mała główka kapusty (zrobiłem połowę porcji, więc mam tylko 1/2 główki kapusty). Do ciasta; jajko, sól i pieprz; do panierowania: mąka, bułka tarta i sól. Olej roślinny do smażenia.
Krok 2:
Włóż główkę kapusty do głębokiego rondla. Wlej wodę, aby całkowicie przykryła kapustę.
Krok 3:
Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj kapustę przez około 3 minuty. Następnie spuść wodę.
Krok 4:
Schłodzić główkę kapusty i pokroić na 8 części, starając się, aby każdy plasterek dostał część pnia, w przeciwnym razie liście kapusty rozpadną się.
Krok 5:
Połącz jajka z 1/2 łyżeczki soli i mielonego pieprzu.
Krok 6:
Dokładnie ubij. Sól powinna całkowicie się rozpuścić.
Krok 7:
Pozostałe ½ łyżeczki soli wymieszać z mąką.
Krok 8:
Panieruj każdy segment kapusty w mące.
Krok 9:
Następnie zanurz w ubitych jajach.
Krok 10:
I obtocz ze wszystkich stron w bułce tartej.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim sznycle kapusty przez 6-8 minut z każdej strony, aż pojawi się rumiana, brązowa skorupa.
Krok 12:
Sznycle z kapusty przenieść na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Możesz podać natychmiast. Smacznego!
kolejna opcja robienia sznycli z całej kapusty. Jeśli masz całą główkę kapusty, musisz ją najpierw ugotować. Czas gotowania od wrzenia wynosi 3-5 minut. Możesz dłużej, jeśli chcesz, aby liście były miękkie i nie chrupały. Wytnij pień. Następnie musisz zdemontować główkę kapusty na osobne arkusze. Lekko pokonaj każdy arkusz młotkiem i zwiń kopertę. A teraz zwiń te koperty w mące, zanurz w jajku, panieruj w bułce tartej i usmaż. W rezultacie otrzymasz mniej więcej to samo, ale w bardziej znanej formie sznycla.
piękno tej metody formowania sznycli polega również na tym, że do koperty można dodać nadzienie do smaku, na przykład plastry sera i trochę posiekanych ziół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g