rosół wieprzowy z kością mięsną

pyszne, zdrowe, bogate i aromatyczne! Rosół mięsny z wieprzowiny z kością jest doskonałym niezależnym daniem lub bazą dla innych: zupy, galaretki, owsianki, sosu lub sosu. Przygotowanie odpowiedniego bulionu wcale nie jest trudne, ale powiem ci kilka sekretów!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 10 % 1 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bulion wieprzowy z kością? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do bulionu wybierz kawałek wieprzowiny na kości bogaty w tkankę łączną. To z takiego kawałka otrzymasz bogaty i satysfakcjonujący bulion. Cebula i marchewka wzbogacą smak bulionu, a czosnek nada niepowtarzalny aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą, włóż do garnka i przykryj zimną wodą. Podpal i zagotuj. Nie musisz kroić mięsa na kawałki. To w całym kawałku będzie stopniowo oddawał swoje soki. Podczas gotowania pojawi się piana-należy ją usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania wody przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek i spłucz z zanieczyszczeń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W garnku z wrzącą wodą dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki. Gotuj bulion przez 1,5 godziny. Pokrywka garnka nie jest konieczna, aby odparowana woda nie kapała z powrotem do bulionu i nie zepsuła jego smaku. Okresowo wlewaj gorącą wodę do garnka, aby się nie zagotowała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Minuty 15 przed końcem gotowania dodaj do garnka ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź gotowy bulion przez kilka warstw gazy i użyj go zgodnie z przeznaczeniem. Miłego poczęstunku!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach, a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, które może nie pasować do twojego.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy