skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bulion wieprzowy z kością? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do bulionu wybierz kawałek wieprzowiny na kości bogaty w tkankę łączną. To z takiego kawałka otrzymasz bogaty i satysfakcjonujący bulion. Cebula i marchewka wzbogacą smak bulionu, a czosnek nada niepowtarzalny aromat.
Krok 2:
Dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą, włóż do garnka i przykryj zimną wodą. Podpal i zagotuj. Nie musisz kroić mięsa na kawałki. To w całym kawałku będzie stopniowo oddawał swoje soki. Podczas gotowania pojawi się piana-należy ją usunąć.
Krok 3:
Podczas podgrzewania wody przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek i spłucz z zanieczyszczeń.
Krok 4:
W garnku z wrzącą wodą dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki. Gotuj bulion przez 1,5 godziny. Pokrywka garnka nie jest konieczna, aby odparowana woda nie kapała z powrotem do bulionu i nie zepsuła jego smaku. Okresowo wlewaj gorącą wodę do garnka, aby się nie zagotowała.
Krok 5:
Minuty 15 przed końcem gotowania dodaj do garnka ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
Krok 6:
Odcedź gotowy bulion przez kilka warstw gazy i użyj go zgodnie z przeznaczeniem. Miłego poczęstunku!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach, a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, które może nie pasować do twojego. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g