futro bez śledzia

prosta sałatka warzywna z dressingiem majonezowym! Ta sałatka pod względem składu warzyw jest analogiem klasycznej sałatki "śledź pod futrem", brakuje tylko samego śledzia. To świetna opcja na lekką sałatkę warzywną dla wegetarian i osób, które nie mogą jeść ryb.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 53 % 10 g
93 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę. Są identyczne ze składem klasycznej sałatki "śledź pod futrem" (z wyjątkiem śledzia). Są to ziemniaki, buraki, marchew, cebula, jajka na twardo, majonez, sól. Ziemniaki, marchew i buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gotowość warzyw sprawdzamy ostrzem noża lub widelcem, powinny one łatwo wejść do warzywa. Wodę, w której gotowano warzywa, odsącz, pozwól warzywom ostygnąć i oczyść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze myjemy mydłem, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy na twardo, około 8-10 minut od momentu wrzenia. Spuść gorącą wodę, napełnij jaja kurze zimną wodą, aby łatwiej było je obrać ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść jaja kurze, oddziel białka od żółtek i zetrzyj białka osobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żółtka można również zetrzeć lub drobno posiekać nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Aby cebula nie wydawała się zbyt gorzka, można ją zalać wrzącą wodą, zalać gorącą wodą w misce i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę z cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatkę można układać warstwami na płaskim talerzu lub w głębokiej salaterce. Obierz ugotowane ziemniaki, zetrzyj i rozłóż na talerzu pierwszą warstwą. Dodaj trochę soli do ziemniaków. Posmaruj pierwszą warstwę sałatki majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drugą warstwą sałatki będą żółtka jaj kurzych. Posyp startymi żółtkami na wierzchu. Nie trzeba ich smarować majonezem. Dalej jest gotowana marchewka. Obierz marchewki i zetrzyj je również na tarce, rozłóż marchewki na żółtkach kurczaka na talerzu, wyrównaj i posmaruj cienką warstwą majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp posiekaną cebulą i startymi białkami jaj kurzych na wierzchu. Smarujemy majonezem. Ostatnią warstwą będą buraki. Obierz buraki i zetrzyj. Rozprowadzamy go na powierzchni sałatki. Posmaruj wierzch majonezem. W razie potrzeby sekwencję warstw można zmienić, smak się z tego nie zmieni. Sałatkę należy schłodzić i namoczyć w lodówce. Udekoruj sałatkę ziołami i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy