skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Są identyczne ze składem klasycznej sałatki "śledź pod futrem" (z wyjątkiem śledzia). Są to ziemniaki, buraki, marchew, cebula, jajka na twardo, majonez, sól. Ziemniaki, marchew i buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gotowość warzyw sprawdzamy ostrzem noża lub widelcem, powinny one łatwo wejść do warzywa. Wodę, w której gotowano warzywa, odsącz, pozwól warzywom ostygnąć i oczyść.
Krok 2:
Jaja kurze myjemy mydłem, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy na twardo, około 8-10 minut od momentu wrzenia. Spuść gorącą wodę, napełnij jaja kurze zimną wodą, aby łatwiej było je obrać ze skorupy.
Krok 3:
Oczyść jaja kurze, oddziel białka od żółtek i zetrzyj białka osobno.
Krok 4:
Żółtka można również zetrzeć lub drobno posiekać nożem.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Aby cebula nie wydawała się zbyt gorzka, można ją zalać wrzącą wodą, zalać gorącą wodą w misce i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę z cebuli.
Krok 6:
Sałatkę można układać warstwami na płaskim talerzu lub w głębokiej salaterce. Obierz ugotowane ziemniaki, zetrzyj i rozłóż na talerzu pierwszą warstwą. Dodaj trochę soli do ziemniaków. Posmaruj pierwszą warstwę sałatki majonezem.
Krok 7:
Drugą warstwą sałatki będą żółtka jaj kurzych. Posyp startymi żółtkami na wierzchu. Nie trzeba ich smarować majonezem. Dalej jest gotowana marchewka. Obierz marchewki i zetrzyj je również na tarce, rozłóż marchewki na żółtkach kurczaka na talerzu, wyrównaj i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Krok 8:
Posyp posiekaną cebulą i startymi białkami jaj kurzych na wierzchu. Smarujemy majonezem. Ostatnią warstwą będą buraki. Obierz buraki i zetrzyj. Rozprowadzamy go na powierzchni sałatki. Posmaruj wierzch majonezem. W razie potrzeby sekwencję warstw można zmienić, smak się z tego nie zmieni. Sałatkę należy schłodzić i namoczyć w lodówce. Udekoruj sałatkę ziołami i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g