skład / składniki
metoda gotowania
filet z kurczaka pokroić w kostkę: może być duży, może być drobno, może być w postaci mięsa mielonego. Posiekaj marchewki, zioła, ugotowane jajko, usmaż grzyby, cebulę, rozpuść żelatynę. Wszystko mieszamy.
w pudełku Po soku (D/B. wąski i długi) ostrożnie otwórz górę, napełnij ją gotową mieszanką, Zamknij.
zawiń tetrapak w rękaw do pieczenia i zabezpiecz krawędź.
wkładamy do garnka z wodą, aby woda pokrywała krawędź naszej przyszłej kiełbasy. Gotuj przez około 1,5 godziny. Następnie schłodzić. Wskazane jest pozostawienie go na noc w lodówce.
porady:
- zamiast pudełka po soku możesz użyć folii spożywczej i pergaminu. Owinąć ciasną masę mięsną folią i owinąć w dwie lub trzy warstwy pergaminem, przeciągnąć nitkami lub linami. Następnie włóż do rękawa.
lub zawiń go w zwykłe torby (wiele małych lub 1 dużych), włóż je do rękawa do pieczenia.
jest to możliwe zarówno w zakupionych, jak i umytych wnętrznościach.
- do kiełbasy można również dodać ser, gotowane warzywa w kostkę, zioła, serca z kurczaka z wątróbką, ktoś dodaje orzechy itp.;
- przechowuj kiełbasę w lodówce nie dłużej niż 4 dni, owiniętą folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g