dietetyczna zupa odchudzająca

proste, smaczne, łatwe, zdrowe, na co dzień! Dietetyczna zupa odchudzająca-przepis na pierwsze danie z niedrogiego zestawu warzyw. Przygotowuje się go bez dodatku oleju, na bulionie warzywnym i okazuje się nie tylko niskokaloryczny, ale także bardzo przydatny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę dietetyczną na odchudzanie? Przygotuj jedzenie. Bulion nadaje się z dowolnego produktu: warzyw, grzybów, mięsa, kurczaka, ryb. Możesz nawet wziąć zamrożone. Marchewki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki są uważane za wysokokaloryczne warzywo zawierające skrobię, więc lepiej ich nie nadużywać. Jednak bez niej zupa jarzynowa będzie wydawać się pusta, więc do naczynia można dodać kilka małych ziemniaków. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinia to niskokaloryczne warzywo, więc będzie głównym składnikiem zupy dietetycznej. Lepiej jest używać młodej cukinii, mają więcej witamin, są smaczniejsze, nie trzeba ich obierać. Umyj warzywa, odetnij ich końcówki po obu stronach. Pokrój młodą cukinię w kostkę wraz ze skórą i rdzeniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, jeśli skórka jest twarda, zdejmij ją. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Drobno posiekaj miąższ pomidora nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jako zdrowy dodatek możesz użyć świeżej lub mrożonej kapusty brokułowej, zielonego groszku, kukurydzy, świeżych ziół. Wziąłem kalafior i koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój nożem w drobną kostkę. Aby dodać aromatu i pikantnego smaku, możesz dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Kto nie lubi czosnku, może go nie dodawać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj bulion. Umieść w nim ziemniaki, marchewkę, cebulę, pomidory i cukinię. Gotuj warzywa przez około 15 minut od momentu wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na patelnię wyślij kalafior, zioła i czosnek. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez około 15 minut. Wyłącz ogrzewanie, odstaw zupę na chwilę pod przykryciem i podawaj. Smacznego!

przepisów na zupy dietetyczne jest całkiem sporo. Jedną z najprostszych i najpopularniejszych jest zupa jarzynowa na bulionie mięsnym. Jako mięso do gotowania bulionu lepiej jest używać kurczaka, który jest również uważany za produkt dietetyczny. Kto przestrzega sztywnej diety, może gotować zupę warzywną nie na bulionie mięsnym, ale na wodzie. Warzywa do gotowania zupy należy również starannie dobierać, ponieważ nie wszystkie warzywa są niskokaloryczne.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy