zbawiona zupa ormiańska

Delikatna z przyjemną kwaskowatością Narodowa zupa ormiańska uratowana! Każdy kraj ma tradycyjne danie narodowe. W Armenii jedną z takich i najbardziej szanowanych jest ormiańska zupa Spas. Kto próbował tej zupy, przygotowanej według oryginalnej oryginalnej receptury, mówi o niej bardzo dobrze. Ta zupa jest przygotowywana prosto i szybko, ale okazuje się bardzo smaczna. Ponadto idealnie nadaje się na gorący sezon, na zimno jako alternatywa dla zmęczonej okroshki. Spas jest uważany za niskokaloryczne i zdrowe danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 55 % 11 g
94 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Prawdziwe uratowanie okaże się tylko wtedy, gdy nie odejdziesz od tradycyjnego składu składników potrawy. Ale składniki takie jak matsoni nie zawsze można znaleźć w sklepie. Dlatego możesz wziąć zwykły tłusty kefir. W takim przypadku ilość wody należy zmniejszyć o połowę. Pszenicę można również zastąpić według uznania bulgurem lub kuskusem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pszenicę dobrze myjemy i moczymy przez noc, dobrze pęcznieje, co skróci czas gotowania, a zupa będzie bogatsza i smaczniejsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę, umyj pszenicę i gotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce ubij widelcem jajko solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżkę przesianej mąki. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj matsun i wodę do mieszanki jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Mieszanina powinna być gęsta jak śmietana w konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszaninę do rondla z kaszą i podpal. Doprowadzić do wrzenia, mieszając drewnianą szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Równolegle na patelni rozgrzej kawałek masła i smaż cebulę na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę, ciągle mieszając, aby mieszanina się nie zsiadła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj kolendrę i pietruszkę i wyślij do garnka z zupą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż smażoną cebulę z olejem, wymieszaj. Gotuj przez około 10 minut. Wyłącz ogień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odstawiamy zupę pod przykryciem na około 15 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, ze świeżymi ziołami i chlebem. Możesz rzucić kilka liści mięty, przy takim podaniu Spas będzie szczególnie orzeźwiający. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy