skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Prawdziwe uratowanie okaże się tylko wtedy, gdy nie odejdziesz od tradycyjnego składu składników potrawy. Ale składniki takie jak matsoni nie zawsze można znaleźć w sklepie. Dlatego możesz wziąć zwykły tłusty kefir. W takim przypadku ilość wody należy zmniejszyć o połowę. Pszenicę można również zastąpić według uznania bulgurem lub kuskusem.
Krok 2:
Pszenicę dobrze myjemy i moczymy przez noc, dobrze pęcznieje, co skróci czas gotowania, a zupa będzie bogatsza i smaczniejsza.
Krok 3:
Następnie spuść wodę, umyj pszenicę i gotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut.
Krok 4:
W osobnej misce ubij widelcem jajko solą.
Krok 5:
Dodaj łyżkę przesianej mąki. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby nie było grudek.
Krok 6:
Dodaj matsun i wodę do mieszanki jajecznej.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Mieszanina powinna być gęsta jak śmietana w konsystencji.
Krok 8:
Wlej mieszaninę do rondla z kaszą i podpal. Doprowadzić do wrzenia, mieszając drewnianą szpatułką.
Krok 9:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 10:
Równolegle na patelni rozgrzej kawałek masła i smaż cebulę na złoty kolor.
Krok 11:
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę, ciągle mieszając, aby mieszanina się nie zsiadła.
Krok 12:
Drobno posiekaj kolendrę i pietruszkę i wyślij do garnka z zupą.
Krok 13:
Włóż smażoną cebulę z olejem, wymieszaj. Gotuj przez około 10 minut. Wyłącz ogień.
Krok 14:
Odstawiamy zupę pod przykryciem na około 15 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, ze świeżymi ziołami i chlebem. Możesz rzucić kilka liści mięty, przy takim podaniu Spas będzie szczególnie orzeźwiający. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g