skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzoną kiełbasą, kukurydzą i kapustą? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Aby to zrobić, umieść surowe jajka w małej kadzi i napełnij zimną wodą. Podpal i zagotuj. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 8-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą i pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną. Następnie obierz jajka ze skorupy.
Krok 2:
Pokrój wymaganą ilość kiełbasy najpierw w paski, a następnie w kostki mniej więcej tego samego rozmiaru. Zamiast wędzonej kiełbasy możesz wziąć szynkę, gotowaną kiełbasę lub gotowane wędzone mięso.
Krok 3:
Posiekaj kapustę. Staraj się, aby słomki były cieńsze, aby nie wyróżniały się w dużych kawałkach w gotowej sałatce. Rozgnieć go trochę rękami.
Krok 4:
Na sałatkę przygotuj miskę i włóż do niej posiekaną kiełbasę i kapustę. Otwórz kukurydzę w puszkach i spuść nadmiar płynu. Dodaj kukurydzę do sałatki.
Krok 5:
Pokrój jajka w kostkę. Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj. Dodaj posiekane gotowane jajka i posiekaną zieloną cebulę do reszty potraw. Oprócz cebuli możesz włożyć do sałatki dowolne warzywa.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Spróbuj sałatki na soli, dodaj ją w razie potrzeby. Zwykle nie solę sałatek z majonezem, ale to kwestia gustu. Przed podaniem schłodź sałatkę trochę w lodówce. Włóż schłodzoną sałatkę do pięknej salaterki i podawaj. Smacznego!
jeśli lubisz sałatki ze świeżą kapustą, ten przepis Ci się spodoba. Kapusta zawiera wystarczającą ilość witamin i minerałów, aby stać się stałym i kompletnym produktem dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. I moim zdaniem bardzo dobrze jest regularnie włączać go do swojej diety. A najprostszym sposobem na to są wszelkiego rodzaju sałatki.
świeża kapusta świetnie komponuje się z wędzoną kiełbasą i kukurydzą.
i możesz uzupełnić taką sałatkę ogórkami lub zielonym groszkiem w puszkach.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g