Sałatka z jajkiem z kryla i ogórkiem

Prosty, pyszny, łatwy, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Sałatkę z mięsem z kryla, jajkiem i ogórkiem przygotujesz w maksymalnie 20 minut - resztę czasu musi stać w lodówce, aby była jeszcze smaczniejsza. Ta delikatna czteroskładnikowa sałatka jest bardzo dobra na każde wakacje i przyjazne spotkania!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z mięsem z kryla, jajkiem i ogórkiem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórek umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Im drobniej pokroisz ogórek, tym smaczniejsza będzie sałatka. W niektórych przepisach ogórek jest całkowicie wcierany na grubej tarce. Nie radzę tego robić, ponieważ w ten sposób dużo soku będzie się wyróżniać z ogórka, a twoja sałatka "unosi się" i stanie się zbyt wodnista. A jeśli wyciśniesz starte ogórki, okaże się to trochę suche. Lepiej pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj osobno na drobnej tarce w różnych naczyniach. Im drobniej starte jajka, tym delikatniejsza i bardziej przewiewna będzie konsystencja całej sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, osusz i posiekaj zieloną cebulę nożem niezbyt drobno, ale nie grubo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Majonez radzę przenieść do torebki cukierniczej lub celofanowej torby i odciąć końcówkę. W ten sposób wygodniej będzie nakładać go na sałatkę bez zgniatania wszystkich warstw, jak to czasami bywa przy użyciu łyżki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pierścień do gotowania o średnicy 12-14 cm na talerzu. Na wierzchu zrób siatkę majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż masę z krylem na ogórkach i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż starte białka na krylu, a także polej majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białka posyp startymi żółtkami i wygładź. Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut do namoczenia. Jeśli zamierzasz dłużej przechowywać w lodówce, dokręć górę folią spożywczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj sałatkę zieloną cebulą, siatką majonezu i ziarnami granatu. Smacznego!

jeśli nigdy nie przygotowałeś potraw z krylem, poświęć trochę czasu i zrób sałatkę według tego przepisu - nie pożałujesz. Jest nie do opisania pyszny! Jest tak delikatny, że po prostu rozpływa się w ustach!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Mięso z kryla - 97   kcal/100g

Podobne przepisy