skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z mięsem z kryla, jajkiem i ogórkiem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.
Krok 2:
Ogórek umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Im drobniej pokroisz ogórek, tym smaczniejsza będzie sałatka. W niektórych przepisach ogórek jest całkowicie wcierany na grubej tarce. Nie radzę tego robić, ponieważ w ten sposób dużo soku będzie się wyróżniać z ogórka, a twoja sałatka "unosi się" i stanie się zbyt wodnista. A jeśli wyciśniesz starte ogórki, okaże się to trochę suche. Lepiej pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj osobno na drobnej tarce w różnych naczyniach. Im drobniej starte jajka, tym delikatniejsza i bardziej przewiewna będzie konsystencja całej sałatki.
Krok 4:
Umyj, osusz i posiekaj zieloną cebulę nożem niezbyt drobno, ale nie grubo.
Krok 5:
Majonez radzę przenieść do torebki cukierniczej lub celofanowej torby i odciąć końcówkę. W ten sposób wygodniej będzie nakładać go na sałatkę bez zgniatania wszystkich warstw, jak to czasami bywa przy użyciu łyżki.
Krok 6:
Umieść pierścień do gotowania o średnicy 12-14 cm na talerzu. Na wierzchu zrób siatkę majonezu.
Krok 7:
Połóż masę z krylem na ogórkach i spłaszcz.
Krok 8:
Połóż starte białka na krylu, a także polej majonezem.
Krok 9:
Białka posyp startymi żółtkami i wygładź. Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut do namoczenia. Jeśli zamierzasz dłużej przechowywać w lodówce, dokręć górę folią spożywczą.
Krok 10:
Przed podaniem ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj sałatkę zieloną cebulą, siatką majonezu i ziarnami granatu. Smacznego!
jeśli nigdy nie przygotowałeś potraw z krylem, poświęć trochę czasu i zrób sałatkę według tego przepisu - nie pożałujesz. Jest nie do opisania pyszny! Jest tak delikatny, że po prostu rozpływa się w ustach!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Mięso z kryla - 97 kcal/100g