skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować mus z ciasta morelowego, potrzebujemy: twarogu (Almette, Hochland, Svala itp. marki), ciężkiej śmietany (33-35% tłuszczu), brązowego cukru, żelatyny w proszku, wody do namoczenia.
Krok 2:
Żelatyna zalać wodą i pozostawić do pęcznienia.
Krok 3:
Wlej 100 ml śmietany do rondla, dodaj cukier.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i zdjąć z ognia.
Krok 5:
Dodaj spuchniętą żelatynę do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Włóż twaróg do głębokiej miski, wlej kremowo-żelatynową masę.
Krok 7:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Ubij pozostałą śmietanę osobno mikserem, aż będzie puszysta.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z twarogiem.
Krok 10:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy dojrzałych moreli. Nie powinny być zbyt miękkie, ale też nie zielone. Wziąłem gładkie morele o gładkiej, niebarszatej skórce.
Krok 11:
Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
Krok 12:
Wyłóż naczynie do pieczenia folią spożywczą. Połóż połówki brzoskwiń na dnie formy, przekrojem do góry.
Krok 13:
Posyp morele kremowym musem twarogowym i wygładź.
Krok 14:
Włóż ciasto do lodówki na 3-5 godzin, aż całkowicie stwardnieje. Odwróć gotowe ciasto na talerz, aby morele znalazły się na wierzchu.
Krok 15:
Udekoruj ciasto miętą lub melisą i podawaj. Ciasto najlepiej podawać przed użyciem. Ponieważ składa się z delikatnego musu i może stracić swój kształt w ciepłym pomieszczeniu, choć nieznacznie. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!
połączenie słonecznych pachnących moreli z najdelikatniejszym musem o lekkim karmelowym smaku - takie ciasto można bezpiecznie podać na świątecznym stole. Goście będą zachwyceni.
konsystencja musu jest bardzo podobna do pannacotty, ponieważ gotuje się w ten sam sposób. Część śmietany rozgrzewa się, reszta jest ubijana. Dlatego cięcie tego ciasta jest lekko porowate (nie miałem czasu sfotografować ciasta w  cięciu, zniknęło szybciej, niż zdążyłem o tym pomyśleć).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g