ciasto morelowe

Prawdziwa cukiernicza rozkosz, a nie ciasto! Do tego ciasta możesz zrobić podstawę z gotowego ciasta biszkoptowego. Należy go nałożyć na mus i lekko wcisnąć w krem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 45 % 14 g
209 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować mus z ciasta morelowego, potrzebujemy: twarogu (Almette, Hochland, Svala itp. marki), ciężkiej śmietany (33-35% tłuszczu), brązowego cukru, żelatyny w proszku, wody do namoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna zalać wodą i pozostawić do pęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 ml śmietany do rondla, dodaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i zdjąć z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj spuchniętą żelatynę do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż twaróg do głębokiej miski, wlej kremowo-żelatynową masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij pozostałą śmietanę osobno mikserem, aż będzie puszysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z twarogiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy dojrzałych moreli. Nie powinny być zbyt miękkie, ale też nie zielone. Wziąłem gładkie morele o gładkiej, niebarszatej skórce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłóż naczynie do pieczenia folią spożywczą. Połóż połówki brzoskwiń na dnie formy, przekrojem do góry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp morele kremowym musem twarogowym i wygładź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż ciasto do lodówki na 3-5 godzin, aż całkowicie stwardnieje. Odwróć gotowe ciasto na talerz, aby morele znalazły się na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj ciasto miętą lub melisą i podawaj. Ciasto najlepiej podawać przed użyciem. Ponieważ składa się z delikatnego musu i może stracić swój kształt w ciepłym pomieszczeniu, choć nieznacznie. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!

połączenie słonecznych pachnących moreli z najdelikatniejszym musem o lekkim karmelowym smaku - takie ciasto można bezpiecznie podać na świątecznym stole. Goście będą zachwyceni.

konsystencja musu jest bardzo podobna do pannacotty, ponieważ gotuje się w ten sam sposób. Część śmietany rozgrzewa się, reszta jest ubijana. Dlatego cięcie tego ciasta jest lekko porowate (nie miałem czasu sfotografować ciasta w  cięciu, zniknęło szybciej, niż zdążyłem o tym pomyśleć).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy