Zupa minestrone Classic

warzywna, jasna, zbilansowana zupa kuchni włoskiej! Istnieje wiele przepisów na Minestrone. Każda gospodyni ma swoje własne niuanse gotowania. W razie potrzeby w Minestronie można dodać dowolne warzywa sezonowe, takie jak: kapusta, fasola, groszek i tak dalej.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
73 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania Minestrone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę, cebulę. Cukinia, łodyga selera, papryka i pomidory są również spłukiwane. Usuń łodygę i nasiona z papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wszystkie warzywa w małe kostki. W przepisie dla wygody użyto krajalnicy do warzyw. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij cebulę, marchewkę i seler do smażenia na dużym ogniu. Nie zapomnij wymieszać warzyw, aby się nie przypaliły. Gotuj, aż cebula i marchewka nabiorą lekko złotego odcienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij ziemniaki i paprykę na patelnię, wszystko ponownie wymieszaj. Lekko zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez około pięć minut, mieszając je od czasu do czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej zawartość garnka bulionem. Możesz użyć dowolnego bulionu. Jeśli trzymasz się postu, użyj bulionu warzywnego lub zwykłej wrzącej wody. Zrób ogień do maksimum, sól do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą półgotowane (około pięciu do siedmiu minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukinię i pomidory do wszystkich składników, gotuj przez kolejne dwie do trzech minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij makaron do zupy, wszystko wymieszaj i pozostaw garnek na kuchence na 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do zupy, spróbuj ponownie na soli, jeśli to konieczne, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką, zdejmij z ognia i pozwól mu parzyć przez 15-20 minut(w tym czasie makaron osiągnie gotowość, a zupa będzie nasycona aromatami wszystkich warzyw.)

Minestrone przyszedł do nas ze słonecznych Włoch. Sama nazwa oznacza "dużą zupę", co nie jest zaskakujące, ponieważ to pierwsze danie jest przygotowywane z dużej ilości sezonowych warzyw.

nie ma ścisłego przepisu na przygotowanie Minestrone.
głównymi składnikami "dużej zupy" są przede wszystkim warzywa, a dla sytości zwyczajowo dodaje się makaron lub ryż.

częściej robię minestrone z makaronem, podczas serwowania dodaję do talerza garść startego parmezanu i świeżych ziół.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal / 100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy