kasza gryczana kupiecko z mięsem mielonym

bardzo apetyczny, zdrowy i sycący, na obiad dla całej rodziny! Kasza gryczana Kupiecka z mięsem mielonym to proste danie z dostępnych produktów. Dodatek warzyw i koncentratu pomidorowego sprawia, że jest bardzo soczysty i niesamowicie smaczny. Danie gotuje się w jednym garnku, co oszczędza czas i nie brudzi nadmiaru naczyń.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 44 % 14 g
189 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kupiecką kaszę gryczaną z mięsem mielonym? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone będzie odpowiednie z dowolnego mięsa, będzie smaczniejsze z mięsa zmieszanego z wieprzowiną-danie okaże się bardziej soczyste. Możesz użyć zarówno gotowego zakupionego mięsa mielonego, jak i samodzielnie wykonanego w domu. Umyj i obierz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj kaszę gryczaną, odsiewając śmieci i czarne ziarna. Następnie dobrze spłucz go w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść grys na suchej patelni i wysusz, mieszając, na małym ogniu. Tak przygotowana kasza gryczana jest bardziej aromatyczna i smaczna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas suszenia gryki przygotuj warzywa. Drobno pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię, patelnię lub garnek z grubym dnem, w którym planujesz gotować kaszę gryczaną. Podgrzej go na małym ogniu, dodaj olej roślinny do smażenia. Połóż cebulę i smaż na oleju roślinnym przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki do cebuli i smaż je razem przez kolejne 3-4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj mięso mielone, dobrze wymieszaj, rozbijając grudki i smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż mięso mielone przez kolejne 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej kaszę gryczaną do rondla, ale nie mieszaj jej z mięsem mielonym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę (stawka wody jest nieco mniejsza niż zwykle 1:1,5), sól i pieprz. Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez około 20 minut, aż woda wyparuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 20 minutach dodaj drobno posiekany czosnek, wymieszaj i pozostaw naczynie na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj warzywa. Wziąłem pietruszkę i koperek, ale możesz użyć dowolnego do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj posiekane warzywa, wymieszaj-danie jest gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kaszę gryczaną na talerzach i podawaj. Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy