nadzienie do pasztecików z jarmużu z jajkiem

w pośpiechu, z produktów budżetowych, proste i smaczne! To nadzienie do pasztecików z kapusty z jajkiem stanie się Twoim ulubionym po pierwszej próbie! Kapustę można nie tylko blanszować, ale także dusić lub smażyć, dodając do niej koncentrat pomidorowy, aby wzmocnić smak. Ale w tej formie jest najsmaczniejsza!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 33 % 3 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadzienie z jarmużu z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną kapustę, nawet młodą, nawet starą-po prostu starą trzeba będzie gotować dłużej. A z młodą kapustą nadzienie okaże się delikatniejsze i trzeba go mniej gotować: samo w sobie jest miękkie i soczyste. Jajka umyć i ugotować na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kapustę, obierz brudne górne liście. Usuń łodygę i część twardych liści obok niej. Drobno posiekaj przygotowaną kapustę nożem. W gotowym nadzieniu nie powinno być dużych twardych kawałków (są to części arkusza, które są przymocowane do pnia), ponieważ mogą rozerwać ciasto podczas formowania placków. Waga netto posiekanej kapusty powinna wynosić 600 gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj 600 ml wody (ilość wody = ilość kapusty), zanurz w niej kapustę i ponownie zagotuj wodę. Blanszuj kapustę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, jeśli kapusta jest młoda. Jeśli kapusta jest zeszłoroczna, może to zająć więcej czasu, około 6-7 minut. Spróbuj kapusty: powinna być miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Blanszowaną kapustę wrzuć do durszlaka, poczekaj, aż cała woda spłynie i wyciśnij nadmiar wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść masło i ostudź. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obierz i drobno posiekaj. Nie musisz grubo ciąć, w przeciwnym razie szczypanie ciast będzie niewygodne, a duże kawałki jajek mogą rozerwać ciasto i dodać kłopotów. Im bardziej jednorodne nadzienie, tym smaczniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół do smaku: szpinaku, pietruszki, kolendry, świeżego dzikiego czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz kapustę, jajka na twardo, posiekany koperek i stopione masło. Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Musisz to zrobić do smaku. Wystarczy spróbować, aby dowiedzieć się, czy jest wystarczająco dużo soli i przypraw. Oprócz tych produktów do nadzienia czasami dodaje się cebulę smażoną na oleju roślinnym na złoty kolor. Jeśli chcesz, możesz również dodać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadzienie z jarmużu z jajkami jest gotowe! Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby można go wykorzystać jako przystawkę lub Pełne drugie danie. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy