skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie z jarmużu z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną kapustę, nawet młodą, nawet starą-po prostu starą trzeba będzie gotować dłużej. A z młodą kapustą nadzienie okaże się delikatniejsze i trzeba go mniej gotować: samo w sobie jest miękkie i soczyste. Jajka umyć i ugotować na twardo.
Krok 2:
Opłucz kapustę, obierz brudne górne liście. Usuń łodygę i część twardych liści obok niej. Drobno posiekaj przygotowaną kapustę nożem. W gotowym nadzieniu nie powinno być dużych twardych kawałków (są to części arkusza, które są przymocowane do pnia), ponieważ mogą rozerwać ciasto podczas formowania placków. Waga netto posiekanej kapusty powinna wynosić 600 gramów.
Krok 3:
W rondlu zagotuj 600 ml wody (ilość wody = ilość kapusty), zanurz w niej kapustę i ponownie zagotuj wodę. Blanszuj kapustę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, jeśli kapusta jest młoda. Jeśli kapusta jest zeszłoroczna, może to zająć więcej czasu, około 6-7 minut. Spróbuj kapusty: powinna być miękka.
Krok 4:
Blanszowaną kapustę wrzuć do durszlaka, poczekaj, aż cała woda spłynie i wyciśnij nadmiar wilgoci.
Krok 5:
Rozpuść masło i ostudź. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej.
Krok 6:
Jajka na twardo obierz i drobno posiekaj. Nie musisz grubo ciąć, w przeciwnym razie szczypanie ciast będzie niewygodne, a duże kawałki jajek mogą rozerwać ciasto i dodać kłopotów. Im bardziej jednorodne nadzienie, tym smaczniejsze.
Krok 7:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół do smaku: szpinaku, pietruszki, kolendry, świeżego dzikiego czosnku.
Krok 8:
W misce połącz kapustę, jajka na twardo, posiekany koperek i stopione masło. Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Musisz to zrobić do smaku. Wystarczy spróbować, aby dowiedzieć się, czy jest wystarczająco dużo soli i przypraw. Oprócz tych produktów do nadzienia czasami dodaje się cebulę smażoną na oleju roślinnym na złoty kolor. Jeśli chcesz, możesz również dodać.
Krok 9:
Nadzienie z jarmużu z jajkami jest gotowe! Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby można go wykorzystać jako przystawkę lub Pełne drugie danie. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g