skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę warstwową z wędzoną piersią, ananasem i serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jest to standardowy przepis o klasycznym składzie, ale składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.
Krok 2:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.
Krok 3:
Odcedź płyn z ananasów w puszkach, osusz. Jeśli ananasy są w pierścieniach, pokrój je na małe kawałki. Wskazane jest lekkie wyciśnięcie ananasów, aby sałatka nie była wodnista.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, który Ci się podoba.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce lub pokrój w małe paski.
Krok 6:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz natychmiast zetrzeć żółtka, ale lepiej bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.
Krok 7:
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Oprócz kopru i pietruszki możesz wziąć inne warzywa-kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.
Krok 8:
Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Odpowiedni jest pierścień o średnicy 14-16 cm. Połóż wędzonego kurczaka pierwszą warstwą i polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 9:
Następna warstwa to ananasy w puszkach. Polej je również majonezem.
Krok 10:
Dalej-starte białka i majonez.
Krok 11:
Rozłóż połowę posiekanych warzyw na białkach. Nie trzeba go podlewać majonezem.
Krok 12:
Posyp tartym serem na wierzchu i zrób siateczkę majonezu.
Krok 13:
Kolejną warstwą są starte żółtka. Natychmiast zetrę je na wierzchu sera.
Krok 14:
A ostatnią warstwą są Pozostałe posiekane warzywa. Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.
Krok 15:
Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Na wierzchu możesz dodatkowo udekorować sałatkę według własnych upodobań. Zrobiłam kwiatek z krążka ananasa i plasterków czerwonej cebuli. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g