Sałatka z wędzoną piersią ananasem i serem

Szybki, efektowny i smaczny. Najlepsze na wakacje lub na kolację! Odkryłam sałatkę z wędzoną piersią, ananasem i serem. Jest przygotowywany jeszcze łatwiej niż klasyczna wersja z gotowanym lub smażonym kurczakiem, a połączenie jest bardzo harmonijne i jasne. Spróbuj gotować przynajmniej raz, a będziesz chciał więcej!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 11 % 3 g
173 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę warstwową z wędzoną piersią, ananasem i serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jest to standardowy przepis o klasycznym składzie, ale składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź płyn z ananasów w puszkach, osusz. Jeśli ananasy są w pierścieniach, pokrój je na małe kawałki. Wskazane jest lekkie wyciśnięcie ananasów, aby sałatka nie była wodnista.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, który Ci się podoba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce lub pokrój w małe paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz natychmiast zetrzeć żółtka, ale lepiej bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Oprócz kopru i pietruszki możesz wziąć inne warzywa-kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Odpowiedni jest pierścień o średnicy 14-16 cm. Połóż wędzonego kurczaka pierwszą warstwą i polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to ananasy w puszkach. Polej je również majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dalej-starte białka i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż połowę posiekanych warzyw na białkach. Nie trzeba go podlewać majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp tartym serem na wierzchu i zrób siateczkę majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kolejną warstwą są starte żółtka. Natychmiast zetrę je na wierzchu sera.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    A ostatnią warstwą są Pozostałe posiekane warzywa. Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Na wierzchu możesz dodatkowo udekorować sałatkę według własnych upodobań. Zrobiłam kwiatek z krążka ananasa i plasterków czerwonej cebuli. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy