Sałatka rumiankowa z kurczakiem

piękny, delikatny, z letnimi motywami-smaczny i prosty. Warstwową sałatkę rumiankową z kurczakiem można przygotować na świąteczny stół lub po prostu zadowolić domowników w weekend. Jeśli pozwolisz sałatce trochę namoczyć, okaże się bardziej soczysta i bogata.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 62 % 18 g
węglowodany 14 % 4 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę rumiankową z kurczakiem? Wybrałem dla niego wędzonego kurczaka, ale możesz użyć gotowanego lub usmażyć filety lub części kurczaka, a następnie pokroić w paski. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Tworzymy sałatkę. Pierwsza warstwa to ziemniaki starte na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trochę posolić i posmarować majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uwolnij udko ze skóry i kości, pokrój w paski i połóż na warstwie ogórka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj warstwę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna warstwa to 2 jajka starte na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie starty ser i majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój Pozostałe 2 jajka, Usuń żółtka. Pokrój białka w paski. Będą to płatki "stokrotek".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż proteiny w kształcie kwiatów. Na środku każdego rumianku umieść żółtka starte na drobnej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj koperek, osusz i udekoruj sałatkę na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową sałatkę można trochę schłodzić w lodówce, aby dobrze się nasiąkła. I możesz podać natychmiast. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wędzone udka - 220   kcal/100g

Podobne przepisy