zapiekanka z twarogu z ryżem w piekarniku

pyszne, zdrowe, z prostych produktów, dla całej rodziny! Zapiekanka z twarogu z ryżem w piekarniku to uniwersalne danie na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Smak tej zapiekanki jest znany wielu od dzieciństwa. Można go teraz znaleźć w menu stołówek, przedszkoli, szkół. Przygotowanie zapiekanki nie będzie trudne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 66 % 33 g
231 kcal
IG: 0 / 73 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu z ryżem w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki do zapiekanki. Lepiej jest wziąć twaróg do zapiekanki umiarkowanie wilgotny, nie suchy i nie ziarnisty. Idealny jest twaróg w brykietach o zawartości tłuszczu od 0 do 9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu-długoziarnistego lub okrągłodennego, ale najlepiej gotowanego na parze, aby podczas gotowania zachował swój kształt i nie gotował.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kaszę do rondla, zalej 400 ml zimnej czystej wody. Umieść ryż na średnim ogniu i zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ciepło do minimum i gotuj pod przykryciem, aż ciecz całkowicie odparuje, 15-20 minut. Podczas gotowania lepiej nie mieszać ryżu, aby nie naruszyć integralności ziarna. W takim przypadku należy upewnić się, że ryż nie pali się od dołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowy ryż. Ryż można również gotować w dużej ilości wody (ok. 600 ml) do połowy ugotowania, około 10 minut. Podczas pieczenia w piekarniku ryż osiągnie pełną gotowość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz rodzynki w ciepłej wodzie i osusz, odrzucając na sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel jedno z trzech jaj na białko i żółtko. Pozostaw żółtko, aby posmarować powierzchnię zapiekanki. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera włóż twaróg, dwa jajka i jedno białko, cukier, cukier waniliowy i sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij masę, aż będzie gładka. Powinien być płynny i lekko lepki, bez grudek twarogu. Zamiast stacjonarnego blendera możesz użyć zanurzeniowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowany ryż włożyć do miski, wlać masę twarogowo-jajeczną, dodać rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masę twarogowo-ryżową włożyć do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i wygładzić. Jeśli forma jest silikonowa, nie trzeba jej smarować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj powierzchnię zapiekanki pozostałym żółtkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut. W tym czasie góra i boki nabiorą różowego koloru. Ostudź gotową zapiekankę, wyjmij z formy, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Taka zapiekanka jest zwykle podawana ze skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną, jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy