skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu z ryżem w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki do zapiekanki. Lepiej jest wziąć twaróg do zapiekanki umiarkowanie wilgotny, nie suchy i nie ziarnisty. Idealny jest twaróg w brykietach o zawartości tłuszczu od 0 do 9%.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu-długoziarnistego lub okrągłodennego, ale najlepiej gotowanego na parze, aby podczas gotowania zachował swój kształt i nie gotował.
Krok 3:
Włóż kaszę do rondla, zalej 400 ml zimnej czystej wody. Umieść ryż na średnim ogniu i zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ciepło do minimum i gotuj pod przykryciem, aż ciecz całkowicie odparuje, 15-20 minut. Podczas gotowania lepiej nie mieszać ryżu, aby nie naruszyć integralności ziarna. W takim przypadku należy upewnić się, że ryż nie pali się od dołu.
Krok 4:
Schłodzić gotowy ryż. Ryż można również gotować w dużej ilości wody (ok. 600 ml) do połowy ugotowania, około 10 minut. Podczas pieczenia w piekarniku ryż osiągnie pełną gotowość.
Krok 5:
Opłucz rodzynki w ciepłej wodzie i osusz, odrzucając na sito.
Krok 6:
Podziel jedno z trzech jaj na białko i żółtko. Pozostaw żółtko, aby posmarować powierzchnię zapiekanki. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 7:
W misce blendera włóż twaróg, dwa jajka i jedno białko, cukier, cukier waniliowy i sól.
Krok 8:
Ubij masę, aż będzie gładka. Powinien być płynny i lekko lepki, bez grudek twarogu. Zamiast stacjonarnego blendera możesz użyć zanurzeniowego.
Krok 9:
Ugotowany ryż włożyć do miski, wlać masę twarogowo-jajeczną, dodać rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 10:
Masę twarogowo-ryżową włożyć do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i wygładzić. Jeśli forma jest silikonowa, nie trzeba jej smarować.
Krok 11:
Posmaruj powierzchnię zapiekanki pozostałym żółtkiem.
Krok 12:
Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut. W tym czasie góra i boki nabiorą różowego koloru. Ostudź gotową zapiekankę, wyjmij z formy, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Taka zapiekanka jest zwykle podawana ze skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną, jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g