Zupa z gulaszem i ziemniakami

proste, smaczne i satysfakcjonujące pierwsze danie!!! Ten przepis na zupę z gulaszem i ziemniakami zawsze pomaga mi, gdy jest mało czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Mając w magazynie słoik gulaszu, z łatwością ugotujesz go zarówno latem w kraju, jak i zimą w mieszkaniu. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
65 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować prostą zupę z gulaszem? Aby to zrobić, potrzebujesz najbardziej budżetowych produktów, które prawie zawsze są dostępne. Do zupy dodam ryż. Ale można go zastąpić makaronem, jęczmieniem perłowym lub soczewicą. W każdym razie otrzymasz pyszne i satysfakcjonujące pierwsze danie. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić zupę, wlej wodę do garnka i podpal. Doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania wody pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki. Przygotowany ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę. Dodaj ryż i ziemniaki do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej małą patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę. Mieszając, smaż warzywa przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż gulasz mięsny na patelnię. Poczekaj, aż się stopi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć warzywa do gulaszu. Dobrze wszystko rozgrzej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażony gulasz do garnka. Do smaku trochę soli i dodaj przyprawy. Pamiętaj, że gulasz jest już trochę słony. Dlatego spróbuj zupy przed posoleniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut. Spróbuj ryżu na gotowość. Gdy będzie miękka - zupa jest gotowa! Zdejmij garnek z ognia,wlej zupę do przygotowanych talerzy i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas serwowania możesz posypać zupę posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy