skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować prostą zupę z gulaszem? Aby to zrobić, potrzebujesz najbardziej budżetowych produktów, które prawie zawsze są dostępne. Do zupy dodam ryż. Ale można go zastąpić makaronem, jęczmieniem perłowym lub soczewicą. W każdym razie otrzymasz pyszne i satysfakcjonujące pierwsze danie. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Aby zrobić zupę, wlej wodę do garnka i podpal. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
Podczas podgrzewania wody pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki. Przygotowany ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę. Dodaj ryż i ziemniaki do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj warzywa. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.
Krok 5:
Rozgrzej małą patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę. Mieszając, smaż warzywa przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Krok 6:
Następnie włóż gulasz mięsny na patelnię. Poczekaj, aż się stopi.
Krok 7:
Wrzuć warzywa do gulaszu. Dobrze wszystko rozgrzej.
Krok 8:
Dodaj smażony gulasz do garnka. Do smaku trochę soli i dodaj przyprawy. Pamiętaj, że gulasz jest już trochę słony. Dlatego spróbuj zupy przed posoleniem.
Krok 9:
Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut. Spróbuj ryżu na gotowość. Gdy będzie miękka - zupa jest gotowa! Zdejmij garnek z ognia,wlej zupę do przygotowanych talerzy i podawaj.
Krok 10:
Podczas serwowania możesz posypać zupę posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g