skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszyste ciasta z drożdżami i mlekiem? Odmierz potrzebne składniki. Weź bezwonny olej roślinny. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża).
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Przesiewanie nasyci ją tlenem, co pomoże ciastu łatwiej i szybciej rosnąć. A ciasta okażą się bujne i przewiewne.
Krok 3:
Lekko podgrzej mleko. W misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około 70 ml mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Bujna "czapka", która pojawiła się na powierzchni, mówi o dobrej jakości drożdży. Jeśli nie uformował się lub nie wyrósł bardzo słabo, lepiej zastąpić drożdże innymi.
Krok 4:
W szerokiej, obszernej misce ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Krok 5:
Wlej pozostałe ciepłe mleko, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.
Krok 7:
Wlej olej roślinny do powstałej masy, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Nadmiar mąki w cieście nie będzie już działał, a niedobór można naprawić. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 9:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta.
Krok 10:
Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki, giętki, prawie nie przykleja się do rąk. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 70 do 80 minut. Czas wyrastania ciasta może się nieznacznie różnić, zależy od temperatury powietrza i aktywności drożdży.
Krok 11:
Przygotuj nadzienie do pasztecików. Zrobiłam nadzienie jabłkowe z cynamonem i cukrem. Jabłka lepiej jest przyjmować odmiany słodkie lub słodko-kwaśne. Wskazane jest, aby nie były zbyt sztywne. Do nadzienia możesz wziąć świeże owoce lub jagody, a także dżem lub dżem.
Krok 12:
Umyj jabłka, osusz. Obierz jabłka ze skóry i nasion. Pokrój jabłka w drobną kostkę.
Krok 13:
Do pokrojonych jabłek dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Dodaj ilość cukru do smaku. Cynamon ma również smak i pragnienie.
Krok 14:
Ciasto zwiększyło swoją objętość 2,5 razy i jest gotowe do krojenia.
Krok 15:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na te same części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości pasztecików. Zwiń każdy kawałek ciasta w bułkę. Przykryj bułki ręcznikiem podczas formowania ciast.
Krok 16:
Rozwałkuj każdą bułkę w okrągłą tortillę.
Krok 17:
Połóż nadzienie na środku tortilli.
Krok 18:
Połącz brzegi ciasta nad nadzieniem i ściśnij pasztecik. Możesz tworzyć ciasta o dowolnym kształcie.
Krok 19:
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem w pewnej odległości od siebie. Podczas pieczenia paszteciki będą rosły i rosły. Przykryj je lekkim ręcznikiem i odstaw na 15 do 20 minut.
Krok 20:
Aby posmarować placki, lekko ubij jajko z mlekiem widelcem.
Krok 21:
Rozłożone półfabrykaty posmaruj mieszanką jajeczną na wierzchu.
Krok 22:
Piecz placki w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Czas i tryb pieczenia mogą się różnić od wskazanych, pamiętaj, aby skupić się na cechach działania piekarnika.
Krok 23:
Niech gotowe wypieki ostygną. Podawaj puszyste paszteciki z pachnącą herbatą, cierpką kawą lub mlekiem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g