placki drożdżowe puszyste na mleku

delikatne, zwiewne, rumiane, bujne! Na rodzinne przyjęcie herbaciane! Te bujne placki są gotowane na drożdżach i mleku. Ciasto jest proste, bardzo łatwe i szybkie do wyrośnięcia. Do tak pysznego muffinu odpowiednie jest każde słodkie nadzienie, jagodowe lub owocowe, a zmniejszając ilość cukru, możesz przygotować pikantne wypieki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 70 % 30 g
206 kcal
IG: 13 / 3 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszyste ciasta z drożdżami i mlekiem? Odmierz potrzebne składniki. Weź bezwonny olej roślinny. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Przesiewanie nasyci ją tlenem, co pomoże ciastu łatwiej i szybciej rosnąć. A ciasta okażą się bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko podgrzej mleko. W misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około 70 ml mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Bujna "czapka", która pojawiła się na powierzchni, mówi o dobrej jakości drożdży. Jeśli nie uformował się lub nie wyrósł bardzo słabo, lepiej zastąpić drożdże innymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szerokiej, obszernej misce ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałe ciepłe mleko, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do powstałej masy, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Nadmiar mąki w cieście nie będzie już działał, a niedobór można naprawić. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki, giętki, prawie nie przykleja się do rąk. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 70 do 80 minut. Czas wyrastania ciasta może się nieznacznie różnić, zależy od temperatury powietrza i aktywności drożdży.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj nadzienie do pasztecików. Zrobiłam nadzienie jabłkowe z cynamonem i cukrem. Jabłka lepiej jest przyjmować odmiany słodkie lub słodko-kwaśne. Wskazane jest, aby nie były zbyt sztywne. Do nadzienia możesz wziąć świeże owoce lub jagody, a także dżem lub dżem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj jabłka, osusz. Obierz jabłka ze skóry i nasion. Pokrój jabłka w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do pokrojonych jabłek dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Dodaj ilość cukru do smaku. Cynamon ma również smak i pragnienie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto zwiększyło swoją objętość 2,5 razy i jest gotowe do krojenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na te same części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości pasztecików. Zwiń każdy kawałek ciasta w bułkę. Przykryj bułki ręcznikiem podczas formowania ciast.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj każdą bułkę w okrągłą tortillę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż nadzienie na środku tortilli.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połącz brzegi ciasta nad nadzieniem i ściśnij pasztecik. Możesz tworzyć ciasta o dowolnym kształcie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem w pewnej odległości od siebie. Podczas pieczenia paszteciki będą rosły i rosły. Przykryj je lekkim ręcznikiem i odstaw na 15 do 20 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby posmarować placki, lekko ubij jajko z mlekiem widelcem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłożone półfabrykaty posmaruj mieszanką jajeczną na wierzchu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz placki w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Czas i tryb pieczenia mogą się różnić od wskazanych, pamiętaj, aby skupić się na cechach działania piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Niech gotowe wypieki ostygną. Podawaj puszyste paszteciki z pachnącą herbatą, cierpką kawą lub mlekiem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy