Zupa z kulkami serowymi

najdelikatniejszy, apetyczny, Oryginalny, dla całej rodziny! Zupa z kulkami serowymi to przepis na pierwsze danie, do przygotowania którego używa się dwóch rodzajów sera-twardego i topionego. Gotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na początku, zupa kończy się bardzo delikatnym kremowym smakiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 24 % 4 g
79 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kulkami serowymi? Przygotuj jedzenie. Kurczak na zupę nadaje się do każdej jego części-piersi — ud, podudzi, możesz także wziąć całą tuszę i sam ją pokroić. Ser, jako główny składnik zupy, powinien być bardzo wysokiej jakości i naturalny, bez dodatków roślinnych. Makaron wybieraj twarde odmiany, nie gotują się podczas gotowania. Dobrze umyj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, przykryj czystą zimną wodą i umieść na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bulion, usuwając pianę, około 45 minut. Dokładny czas zależy od kurczaka-jaka jest jego część i jej rozmiar.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu. Ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź bulion i wróć do ognia. Ponownie zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj kulki serowe. Przygotuj jedzenie. Wybierz pyszny ser do kulek, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać lepką jednorodną masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj małe kulki z powstałej masy mokrymi rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz i zetrzyj marchewki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mięso i ziemniaki do gotującego się bulionu. Doprowadzić do wrzenia, gotować, mieszając, 5 minut na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj startą marchewkę i makaron. Sól, pieprz do smaku. Ponownie zagotuj i gotuj zupę przez około 10 minut, aż makaron się ugotuje. Dokładny czas gotowania przeczytaj na opakowaniu makaronu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj stopiony ser do zupy. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy zupa znów się zagotuje, włóż do niej kulki serowe. Gotuj je przez 2-3 minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozostaw zupę pod przykryciem przez 5-7 minut i wlej ją do talerzy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podczas serwowania możesz posypać zupę świeżymi ziołami. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy