skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z kulkami serowymi? Przygotuj jedzenie. Kurczak na zupę nadaje się do każdej jego części-piersi — ud, podudzi, możesz także wziąć całą tuszę i sam ją pokroić. Ser, jako główny składnik zupy, powinien być bardzo wysokiej jakości i naturalny, bez dodatków roślinnych. Makaron wybieraj twarde odmiany, nie gotują się podczas gotowania. Dobrze umyj warzywa.
Krok 2:
Umyj kurczaka, przykryj czystą zimną wodą i umieść na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bulion, usuwając pianę, około 45 minut. Dokładny czas zależy od kurczaka-jaka jest jego część i jej rozmiar.
Krok 3:
Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu. Ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 4:
Odcedź bulion i wróć do ognia. Ponownie zagotuj.
Krok 5:
Przygotuj kulki serowe. Przygotuj jedzenie. Wybierz pyszny ser do kulek, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 7:
Dodaj mąkę.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać lepką jednorodną masę.
Krok 9:
Uformuj małe kulki z powstałej masy mokrymi rękami.
Krok 10:
Obierz i zetrzyj marchewki.
Krok 11:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 12:
Dodaj mięso i ziemniaki do gotującego się bulionu. Doprowadzić do wrzenia, gotować, mieszając, 5 minut na małym ogniu.
Krok 13:
Dodaj startą marchewkę i makaron. Sól, pieprz do smaku. Ponownie zagotuj i gotuj zupę przez około 10 minut, aż makaron się ugotuje. Dokładny czas gotowania przeczytaj na opakowaniu makaronu.
Krok 14:
Dodaj stopiony ser do zupy. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.
Krok 15:
Gdy zupa znów się zagotuje, włóż do niej kulki serowe. Gotuj je przez 2-3 minuty.
Krok 16:
Pozostaw zupę pod przykryciem przez 5-7 minut i wlej ją do talerzy.
Krok 17:
Podczas serwowania możesz posypać zupę świeżymi ziołami. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g