skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki z jajkiem i mlekiem? Przygotuj jedzenie. Dobrze opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Jajko można wziąć dowolnej wielkości, a mleko dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Włóż obrane ziemniaki do rondla, w którym ugotujesz tłuczone ziemniaki. Jeśli bulwy są duże, pokrój je na 2-3 części. Przykryj ziemniaki zimną, czystą wodą, aby były całkowicie pokryte. Postaw garnek na ogniu, dodaj sól do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Dokładny czas będzie zależeć od odmiany ziemniaka i wielkości kawałków.
Krok 3:
Podgrzej mleko, aż będzie gorące. Można to zrobić w dowolny wygodny sposób - na kuchence w kadzi lub w kuchence mikrofalowej. Nie pomijaj tego kroku-dodanie zimnego mleka spowoduje, że puree stanie się brzydko szare.
Krok 4:
Gotowość ziemniaka można sprawdzić, przekłuwając go nożem-powinien łatwo wejść do bulwy. Gdy ugotowane ziemniaki będą miękkie, spuść z nich gorącą wodę i dodaj trochę masła. Na gorących ziemniakach masło natychmiast zacznie się topić.
Krok 5:
Zetrzyj ziemniaki razem z masłem za pomocą tłuczka. Następnie wlej trochę mleka i pamiętaj więcej.
Krok 6:
Pierwsze ciepło z ziemniaków zdążyło już wyjść, więc możesz dodać jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodane jajko zetrzyj również razem z ziemniakami.
Krok 7:
Do rozgniecionych ziemniaków dodaj pozostałe mleko i zagniataj. Tłuczone ziemniaki wchłoną mleko. Dostosuj konsystencję gotowego puree za pomocą dodatku mleka. Aby uzyskać bardziej bujną i jednorodną konsystencję, możesz użyć miksera i ubić go puree. Ale nie lubię tego sposobu. Moim zdaniem ubity przecier staje się zbyt lepki i lepki.
Krok 8:
Jeśli lubisz puree ziemniaczane o bardziej płynnej konsystencji, dodaj trochę więcej mleka. Puree jest gotowe. Podawaj jako dodatek do wszelkich dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!
aby uzyskać bardziej kremowy smak, zamiast mleka można użyć śmietanki. Ale wpłynie to na zawartość kalorii w naczyniu. Jeśli użyjesz domowego jajka, kolor gotowego puree stanie się żółtawy.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g