pasztet z piersi kurczaka

najdelikatniejszy kurczak gotowany w domu! Pasztet z piersi kurczaka to bardzo smaczna przekąska, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Okazuje się kremowy dzięki dodaniu masła, z lekką nutą orzechów ze względu na orzechy. Przygotowany z naturalnych produktów doskonale zastąpi kiełbasę i zakupione pasztety.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 11 % 4 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pasztet z piersi kurczaka? Przygotuj jedzenie. Wziąłem pierś z kurczaka na Kości, możesz użyć fileta z kurczaka. Po ugotowaniu pozostanie bulion, myślę, że będzie smaczniejszy z piersi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso pod zimną wodą. Zdjąłem z niego skórę, nie ma w niej nic pożytecznego. Włóż mięso do rondla, zalej zimną, czystą wodą. Używaj dobrej jakości wody, smak potrawy będzie zależeć od jej smaku. Obierz dwie cebule, połóż je w całości, bez cięcia, do kurczaka. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki marchewki i ząbki czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kurczaka na małym ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje, usuń pianę. Gotuj pierś przez 30-40 minut, w zależności od wielkości. Sól bulionową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania kurczaka roztop masło. Można to zrobić na wiele sposobów-w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej lub po prostu na kuchence w rondlu z grubym dnem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostałe cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż cebulę. Mieszając podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddziel gotowe mięso od kości i pokrój na kawałki. Złożyć mięso i warzywa, z którymi zostało ugotowane, do miski blendera. Wziąłem tylko marchewkę, nie użyłem cebuli i czosnku. Zmiel mięso z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażoną cebulę, stopione masło, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wlej około 100 ml bulionu z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj obrany orzech włoski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij wszystkie składniki na pasztet. Posmakuj soli, dodaj ją w razie potrzeby. Przenieś pasztet do małych słoików i wstaw do lodówki na godzinę.

bardzo smaczny pasztet! Delikatny, jednolity, kremowy. Podawałam na prażonych plasterkach bagietki.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy