skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pasztet z piersi kurczaka? Przygotuj jedzenie. Wziąłem pierś z kurczaka na Kości, możesz użyć fileta z kurczaka. Po ugotowaniu pozostanie bulion, myślę, że będzie smaczniejszy z piersi.
Krok 2:
Umyj mięso pod zimną wodą. Zdjąłem z niego skórę, nie ma w niej nic pożytecznego. Włóż mięso do rondla, zalej zimną, czystą wodą. Używaj dobrej jakości wody, smak potrawy będzie zależeć od jej smaku. Obierz dwie cebule, połóż je w całości, bez cięcia, do kurczaka. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki marchewki i ząbki czosnku.
Krok 3:
Gotuj kurczaka na małym ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje, usuń pianę. Gotuj pierś przez 30-40 minut, w zależności od wielkości. Sól bulionową.
Krok 4:
Podczas gotowania kurczaka roztop masło. Można to zrobić na wiele sposobów-w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej lub po prostu na kuchence w rondlu z grubym dnem.
Krok 5:
Pozostałe cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż cebulę. Mieszając podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Oddziel gotowe mięso od kości i pokrój na kawałki. Złożyć mięso i warzywa, z którymi zostało ugotowane, do miski blendera. Wziąłem tylko marchewkę, nie użyłem cebuli i czosnku. Zmiel mięso z warzywami.
Krok 8:
Dodaj smażoną cebulę, stopione masło, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wlej około 100 ml bulionu z kurczaka.
Krok 9:
Dodaj obrany orzech włoski.
Krok 10:
Ubij wszystkie składniki na pasztet. Posmakuj soli, dodaj ją w razie potrzeby. Przenieś pasztet do małych słoików i wstaw do lodówki na godzinę.
bardzo smaczny pasztet! Delikatny, jednolity, kremowy. Podawałam na prażonych plasterkach bagietki.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g