zupa puree z kalafiora i brokułów

zdrowa i witaminowa zupa puree na lunch-smaczna i satysfakcjonująca. Taka zupa jest przygotowywana w zaledwie pół godziny. Jeśli nie dodasz śmietany lub śmietany, można ją przypisać potrawom dietetycznym i bezmięsnym. Jest lekki dla żołądka i zdrowy. Delikatna konsystencja i przyjemny smak zachwycą nawet tych, którzy nie są zbyt pochłonięci daniami warzywnymi. Piękna porcja może sprawić, że zwykła domowa zupa będzie daniem w formacie restauracyjnym. Doceń jego smak i gotuj z przyjemnością!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1 litr zimnej wody do rondla, dodaj ziemniaki i marchewkę. Umieść patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Gotuj warzywa przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania warzyw brokuły i kalafior dzielimy na kwiatostany. Zmierzyłem po 200 gramów za pomocą wagi kuchennej. Następnie zanurz je w misce z zimną osoloną wodą, pozostaw na 5 minut. Jeśli w kapuście są jakieś owady, pojawią się. Następnie myjemy kwiatostany i spuszczamy wodę przez durszlak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy marchewki i ziemniaki są już gotowane przez 10 minut po ugotowaniu, dodaj przygotowane kwiatostany, 4 ząbki czosnku, sól i czarny pieprz do rondla. Dodaj zimną wodę, aby przykryła warzywa, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowane produkty do zupy przesuwamy łyżką cedzakową z garnka do wygodnego pojemnika i wlewamy 200 ml bulionu - reszta nie będzie potrzebna. Możesz wrzucić warzywa do durszlaka, przenieść je do innego rondla i dodać płyn z patelni roboczej. Lub możesz po prostu spuścić nadmiar płynu z patelni roboczej i zmielić w nim warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zmiel warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego do pożądanej konsystencji. Blender wykona zadanie w ciągu kilku sekund. Próbujemy soli,jeśli w ogóle, dosalamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj śmietanę o zawartości tłuszczu 15% lub śmietanę o zawartości tłuszczu 10%, wymieszaj. Zupa jest gotowa. Można go podawać od razu lub trochę podgrzać, ponieważ po ubiciu trochę ostygnie. Zupę można podawać z krakersami z białego lub czarnego chleba. Na suchej patelni usmażyłam brązowy chleb pokrojony w kwadraty.

zupa w pośpiechu to pożywne danie na rodzinny obiad. Dużo witamin, maksymalne korzyści dla organizmu i przyjemny smak. Gotuje się szybko, bez smażenia. Polecam wszystkim spróbować bez odkładania tego prostego i niedrogiego przepisu na długą szufladę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy