skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój w kostkę.
Krok 2:
Wlej 1 litr zimnej wody do rondla, dodaj ziemniaki i marchewkę. Umieść patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Gotuj warzywa przez 10 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania warzyw brokuły i kalafior dzielimy na kwiatostany. Zmierzyłem po 200 gramów za pomocą wagi kuchennej. Następnie zanurz je w misce z zimną osoloną wodą, pozostaw na 5 minut. Jeśli w kapuście są jakieś owady, pojawią się. Następnie myjemy kwiatostany i spuszczamy wodę przez durszlak.
Krok 4:
Gdy marchewki i ziemniaki są już gotowane przez 10 minut po ugotowaniu, dodaj przygotowane kwiatostany, 4 ząbki czosnku, sól i czarny pieprz do rondla. Dodaj zimną wodę, aby przykryła warzywa, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Krok 5:
Gotowane produkty do zupy przesuwamy łyżką cedzakową z garnka do wygodnego pojemnika i wlewamy 200 ml bulionu - reszta nie będzie potrzebna. Możesz wrzucić warzywa do durszlaka, przenieść je do innego rondla i dodać płyn z patelni roboczej. Lub możesz po prostu spuścić nadmiar płynu z patelni roboczej i zmielić w nim warzywa.
Krok 6:
Teraz zmiel warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego do pożądanej konsystencji. Blender wykona zadanie w ciągu kilku sekund. Próbujemy soli,jeśli w ogóle, dosalamy.
Krok 7:
Na koniec dodaj śmietanę o zawartości tłuszczu 15% lub śmietanę o zawartości tłuszczu 10%, wymieszaj. Zupa jest gotowa. Można go podawać od razu lub trochę podgrzać, ponieważ po ubiciu trochę ostygnie. Zupę można podawać z krakersami z białego lub czarnego chleba. Na suchej patelni usmażyłam brązowy chleb pokrojony w kwadraty.
zupa w pośpiechu to pożywne danie na rodzinny obiad. Dużo witamin, maksymalne korzyści dla organizmu i przyjemny smak. Gotuje się szybko, bez smażenia. Polecam wszystkim spróbować bez odkładania tego prostego i niedrogiego przepisu na długą szufladę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g