bimber z miodu w domu

ze zwykłych potraw, pikantny napój dla dorosłych! Domowy bimber z miodu okazuje się bardzo aromatyczny, z subtelną nutą miodu i jasnym finiszem! Jeśli w domu nagromadziło się dużo starego miodu, możesz go użyć do zrobienia tego bimbru!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
101 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 18 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bimber z miodu w domu? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania bimbru odpowiedni jest każdy miód, nawet stary, nawet stary w plastrze miodu (w tym przypadku zacier będzie musiał zostać odcedzony). Drożdże mam dziś suche, ale możesz też wziąć świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj miód do wody, zagotuj i gotuj, usuwając pianę, około 10 minut na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić syrop do temperatury pokojowej, a następnie wlać do pojemnika fermentacyjnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże zalej ciepłą wodą. Aby aktywność drożdży nie umarła, temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni. Przeczytaj więcej na ten temat na końcu przepisu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Poczekaj, aż drożdże się aktywują — na powierzchni tworzy się Piankowa Czapka. Zwykle, jeśli drożdże są świeże, zajmuje to około 10 minut. Wlej wodę z drożdżami do pojemnika fermentacyjnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko. Pojemnik fermentacyjny należy napełnić w 2/3. Do tych celów lepiej jest wziąć duże szklane słoiki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Załóż jednorazową rękawiczkę na puszkę, a następnie umieść ją w ciepłym, ciemnym miejscu. Temperatura powinna wynosić od 20 do 28 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy rękawica jest napompowana - to znaczy rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 18 dni. U mnie trwało to 14 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po opróżnieniu rękawicy zacier jest gotowy do destylacji. Jeśli używasz zwykłego miodu, nie w plastrze miodu, nie musisz go filtrować. Wlać zacier do bimbru. Zacier na plastrze miodu przecedzić przez sito z gazą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją. Jeśli twój model to zapewnia, podłącz wszystkie węże zimnej wody. Umieść na małym ogniu. Gdy temperatura osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę. Przez cały czas destylacji monitoruj temperaturę — nie powinna przekraczać 80 stopni. Zbierz powstały bimber w osobnym pojemniku. Jest już gotowy do użycia, ale polecam drugą destylację.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W tym przypadku produkt okaże się czystszy, bez obcych zapachów. Aby to zrobić, rozcieńczyć powstały bimber do siły 20 stopni (w tym celu weź 500 ml wody na 1 litr bimbru). Wlej powstały bimber do urządzenia i powtórz destylację w ten sam sposób. Ale podczas drugiej destylacji Zbierz osobno pierwsze 100 ml i ostatnie 100 ml powstałego bimbru-ten produkt należy wylać, jest nasycony olejami fuzlowymi i jest szkodliwy dla ludzi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej pozostały powstały bimber do butelek i pozostaw na kilka dni. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy