skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bimber z miodu w domu? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania bimbru odpowiedni jest każdy miód, nawet stary, nawet stary w plastrze miodu (w tym przypadku zacier będzie musiał zostać odcedzony). Drożdże mam dziś suche, ale możesz też wziąć świeże.
Krok 2:
Dodaj miód do wody, zagotuj i gotuj, usuwając pianę, około 10 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Schłodzić syrop do temperatury pokojowej, a następnie wlać do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 4:
Drożdże zalej ciepłą wodą. Aby aktywność drożdży nie umarła, temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni. Przeczytaj więcej na ten temat na końcu przepisu.
Krok 5:
Poczekaj, aż drożdże się aktywują — na powierzchni tworzy się Piankowa Czapka. Zwykle, jeśli drożdże są świeże, zajmuje to około 10 minut. Wlej wodę z drożdżami do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko. Pojemnik fermentacyjny należy napełnić w 2/3. Do tych celów lepiej jest wziąć duże szklane słoiki.
Krok 7:
Załóż jednorazową rękawiczkę na puszkę, a następnie umieść ją w ciepłym, ciemnym miejscu. Temperatura powinna wynosić od 20 do 28 stopni.
Krok 8:
Kiedy rękawica jest napompowana - to znaczy rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 18 dni. U mnie trwało to 14 dni.
Krok 9:
Po opróżnieniu rękawicy zacier jest gotowy do destylacji. Jeśli używasz zwykłego miodu, nie w plastrze miodu, nie musisz go filtrować. Wlać zacier do bimbru. Zacier na plastrze miodu przecedzić przez sito z gazą.
Krok 10:
Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją. Jeśli twój model to zapewnia, podłącz wszystkie węże zimnej wody. Umieść na małym ogniu. Gdy temperatura osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę. Przez cały czas destylacji monitoruj temperaturę — nie powinna przekraczać 80 stopni. Zbierz powstały bimber w osobnym pojemniku. Jest już gotowy do użycia, ale polecam drugą destylację.
Krok 11:
W tym przypadku produkt okaże się czystszy, bez obcych zapachów. Aby to zrobić, rozcieńczyć powstały bimber do siły 20 stopni (w tym celu weź 500 ml wody na 1 litr bimbru). Wlej powstały bimber do urządzenia i powtórz destylację w ten sam sposób. Ale podczas drugiej destylacji Zbierz osobno pierwsze 100 ml i ostatnie 100 ml powstałego bimbru-ten produkt należy wylać, jest nasycony olejami fuzlowymi i jest szkodliwy dla ludzi.
Krok 12:
Wlej pozostały powstały bimber do butelek i pozostaw na kilka dni. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g