owsianka ryżowa na mleku kokosowym

pyszna i delikatna owsianka ryżowa na mleku kokosowym! Mleko kokosowe jest obecnie dość popularnym produktem, który można kupić w prawie każdym sklepie. Oczywiście mleko kokosowe jest droższe niż zwykłe mleko, ale czasami możesz zafundować sobie smakołyki przygotowane z tym zdrowym produktem. Na przykład owsianka ryżowa gotowana na mleku kokosowym to świetna opcja na śniadanie w dni postu, kiedy produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego nie są dozwolone, ale naprawdę chcesz. Ponadto mleko kokosowe obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływa na pracę tarczycy, wzmacnia układ odpornościowy i ma wiele innych korzystnych właściwości niezbędnych dla organizmu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 64 % 21 g
183 kcal
IG: 5 / 76 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na owsiankę ryżową. Do przygotowania tego prostego przysmaku potrzeba ich bardzo niewiele. W razie potrzeby smak owsianki ryżowej na mleku kokosowym można urozmaicić za pomocą różnych dodatków, na przykład owoców, suszonych owoców, orzechów, jagód i tak dalej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż lepiej wziąć Okrągły na owsiankę ryżową deserową. Ryż dokładnie spłukujemy, kilkakrotnie zmieniając wodę. Mój ryż, aż woda będzie czysta. Wlej ryż czystą zimną wodą, w stosunku proporcji 1: 2. Kładziemy patelnię z ryżem na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ryż może przykleić się do dna garnka. Ryż powinien być twardy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier. Jeśli masz pod ręką brązowy cukier, lepiej go użyć do przygotowania tego dania, poprawi smak owsianki. Wlej mleko kokosowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj owsiankę na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając, aby owsianka się nie przypaliła i nie zepsuła smaku potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby do owsianki można dodać szczyptę cynamonu, nada ona specjalny aromat i smak owsiance. Owsianka powinna zgęstnieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogień, dodaj kawałek masła. Wymieszaj i pozostaw owsiankę pod pokrywką w rondlu na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj owsiankę ryżową na mleku kokosowym do stołu, w razie potrzeby podawaj danie ze świeżymi jagodami, kawałkami świeżych owoców lub dżemem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy