owsianka orkiszowa na wodzie

Przygotuj zdrową, domową owsiankę z całego orkiszu na wodzie! Ta Uprawa zbóż jest bardzo przydatna. Dzięki zrównoważonej kombinacji składników odżywczych owsianka orkiszowa szybko nasyca organizm i zapewnia wigor i energię przez długi czas. Ta owsianka może być podawana na śniadanie lub podawana na obiad jako dodatek.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 73 % 16 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Należy pamiętać, że ten przepis wykorzystuje całe ziarna orkiszu, a nie pokruszone lub płatki zbożowe. Lepiej jest używać wody filtrowanej (pitnej), ale jest to możliwe z kranu. Możesz ugotować dowolną ilość orkiszu, łatwo obliczając wymaganą ilość wody. Stosunek zbóż do wody powinien wynosić 1: 3.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przejrzyj i ostrożnie wybierz grys. Najłatwiej to zrobić, wylewając zboża na stół roboczy i usuwając śmieci i obce elementy, Zbierz tylko całe ziarna orkiszu do miski. W ten sposób obce zanieczyszczenia, zanieczyszczenia, istniejące zgniłe ziarna i tym podobne nie dostaną się do gotowej owsianki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie opłucz orkisz pod bieżącą wodą, woda powinna być czysta. Następnie polej orkisz 2 szklankami czystej wody i pozwól ziarnom pęcznieć przez co najmniej 2 godziny. Ale jeśli pozwala na to czas, najlepiej pozostawić orkisz na całą noc lub cały dzień. Zostawiłem orkisz na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź starą wodę, wrzuć orkisz do sita i ponownie spłucz pod wodą. Następnie wlej orkisz na patelnię z nieprzywierającym grubym dnem. Ponieważ owsianka będzie gotować przez długi czas, nieprzywierająca powłoka zmniejszy przyczepność orkiszu do chronionej powierzchni. Ponownie wlej 2 szklanki czystej wody do rondla i podpal garnek ze zbożami, zagotuj wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj owsiankę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i kontrolując wyjście piany. Musisz gotować, aż wilgoć całkowicie się zagotuje. Czas gotowania może trwać od 1,5 godziny do 2 godzin. Wpływa na to naczynia, w których gotujesz, same ziarna orkiszu i czas moczenia orkiszu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania posolić owsiankę do smaku i w razie potrzeby dodać masło. Wymieszaj, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zawiń ją w koc lub koc na 20 minut. Owsianka powinna trochę odpocząć. Następnie ułóż gotową owsiankę na talerzach i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g

Podobne przepisy