skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Należy pamiętać, że ten przepis wykorzystuje całe ziarna orkiszu, a nie pokruszone lub płatki zbożowe. Lepiej jest używać wody filtrowanej (pitnej), ale jest to możliwe z kranu. Możesz ugotować dowolną ilość orkiszu, łatwo obliczając wymaganą ilość wody. Stosunek zbóż do wody powinien wynosić 1: 3.
Krok 2:
Przejrzyj i ostrożnie wybierz grys. Najłatwiej to zrobić, wylewając zboża na stół roboczy i usuwając śmieci i obce elementy, Zbierz tylko całe ziarna orkiszu do miski. W ten sposób obce zanieczyszczenia, zanieczyszczenia, istniejące zgniłe ziarna i tym podobne nie dostaną się do gotowej owsianki.
Krok 3:
Dokładnie opłucz orkisz pod bieżącą wodą, woda powinna być czysta. Następnie polej orkisz 2 szklankami czystej wody i pozwól ziarnom pęcznieć przez co najmniej 2 godziny. Ale jeśli pozwala na to czas, najlepiej pozostawić orkisz na całą noc lub cały dzień. Zostawiłem orkisz na noc.
Krok 4:
Odcedź starą wodę, wrzuć orkisz do sita i ponownie spłucz pod wodą. Następnie wlej orkisz na patelnię z nieprzywierającym grubym dnem. Ponieważ owsianka będzie gotować przez długi czas, nieprzywierająca powłoka zmniejszy przyczepność orkiszu do chronionej powierzchni. Ponownie wlej 2 szklanki czystej wody do rondla i podpal garnek ze zbożami, zagotuj wodę.
Krok 5:
Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj owsiankę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i kontrolując wyjście piany. Musisz gotować, aż wilgoć całkowicie się zagotuje. Czas gotowania może trwać od 1,5 godziny do 2 godzin. Wpływa na to naczynia, w których gotujesz, same ziarna orkiszu i czas moczenia orkiszu.
Krok 6:
Pod koniec gotowania posolić owsiankę do smaku i w razie potrzeby dodać masło. Wymieszaj, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zawiń ją w koc lub koc na 20 minut. Owsianka powinna trochę odpocząć. Następnie ułóż gotową owsiankę na talerzach i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Orkisz - 337 kcal/100g