galaretka z galaretki wieprzowej

piękna dekoracja świątecznego stołu! Gotowanie galaretki zajmuje dużo czasu. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości, będziesz musiał poświęcić trochę wysiłku, ale wynik będzie tego wart!!! Przygotuj galaretkę z głowy wieprzowej. Więc zacznijmy.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
117 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głowa świni musi mieć odcięte uszy, głowę przeciętą w poprzek, aby czaszka pozostała nienaruszona. Dokładnie spłucz głowę zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz większą patelnię z grubym dnem. Gotuj przez 5 godzin, stale usuwając pianę i tłuszcz. Dodaj sól do wody. Podczas gotowania nie warto dodawać wody, ponieważ galaretka nie nabierze galaretowatego kształtu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy części głowy wieprzowej z patelni, pozwalamy trochę ostygnąć i usuwamy kości, mózg, skórę. Bulion należy odcedzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łączymy obrane mięso i bulion, mieszamy, dodajemy liść laurowy, drobno posiekany czosnek i ponownie rozpalamy. Gotuj przez kolejne 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powstały bulion z kawałkami mięsa można wlać do oryginalnych foremek i przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Galaretka jest gotowa! Będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Głowa świni - 216   kcal/100g

Podobne przepisy