skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Głowa świni musi mieć odcięte uszy, głowę przeciętą w poprzek, aby czaszka pozostała nienaruszona. Dokładnie spłucz głowę zimną wodą.
Krok 2:
Wybierz większą patelnię z grubym dnem. Gotuj przez 5 godzin, stale usuwając pianę i tłuszcz. Dodaj sól do wody. Podczas gotowania nie warto dodawać wody, ponieważ galaretka nie nabierze galaretowatego kształtu.
Krok 3:
Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy części głowy wieprzowej z patelni, pozwalamy trochę ostygnąć i usuwamy kości, mózg, skórę. Bulion należy odcedzić.
Krok 4:
Łączymy obrane mięso i bulion, mieszamy, dodajemy liść laurowy, drobno posiekany czosnek i ponownie rozpalamy. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Krok 5:
Powstały bulion z kawałkami mięsa można wlać do oryginalnych foremek i przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.
Krok 6:
Galaretka jest gotowa! Będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Głowa świni - 216 kcal/100g