makaron z indyka

pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie! Makaron z indykiem pomoże zajętym gospodyniom domowym. Czasami nie ma wystarczająco dużo czasu, ale wymaga szybkiego przygotowania obiadu dla całej rodziny. Mięso i przystawka-dwa w jednym, okazuje się pełnoprawnym, smacznym, zdrowym i pożywnym daniem. Cała rodzina będzie pełna i zadowolona.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 55 % 22 g
186 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z indyka na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Filet z indyka myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go, smaż cebulę na oleju do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie do cebuli na patelnię wysyłamy ugotowane mięso z indyka, dodajemy przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz użyć innej przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i smaż mięso na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką, około 15 minut. Równolegle gotujemy makaron. Makaron do tego dania można użyć absolutnie dowolnego smaku i dostępności, mam spaghetti. Zdrowszy jest oczywiście produkt z pszenicy durum.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Włóż makaron do wrzącej wody, wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez czas wskazany w instrukcji na opakowaniu. Ale makaronu nie można całkowicie ugotować, powinny być lekko twarde w smaku. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz kilka ząbków czosnku z folii i drobno posiekaj nożem lub zetrzyj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z indykiem wkładamy makaron, posiekany czosnek. Mieszać. Smaż je razem przez około 5 minut. Wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod pokrywką na kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zetrzyj twardy ser, posiekaj nożem świeżą natkę pietruszki i koperek lub zieloną cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj indyka z makaronem na stole, posypując twardym serem i ziołami, zieloną cebulą, sezamem. A danie to można gotować częściej, ponieważ łatwo je urozmaicić, poszerzając zestaw warzyw w kompozycji, co z kolei zmieni smak i używając różnych odmian i rodzajów makaronu, co zmieni wygląd potrawy. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy