skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z indyka na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Filet z indyka myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go, smaż cebulę na oleju do miękkości.
Krok 4:
Następnie do cebuli na patelnię wysyłamy ugotowane mięso z indyka, dodajemy przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz użyć innej przyprawy.
Krok 5:
Wymieszaj i smaż mięso na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką, około 15 minut. Równolegle gotujemy makaron. Makaron do tego dania można użyć absolutnie dowolnego smaku i dostępności, mam spaghetti. Zdrowszy jest oczywiście produkt z pszenicy durum.
Krok 6:
Wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Włóż makaron do wrzącej wody, wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez czas wskazany w instrukcji na opakowaniu. Ale makaronu nie można całkowicie ugotować, powinny być lekko twarde w smaku. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 7:
Obierz kilka ząbków czosnku z folii i drobno posiekaj nożem lub zetrzyj.
Krok 8:
Na patelni z indykiem wkładamy makaron, posiekany czosnek. Mieszać. Smaż je razem przez około 5 minut. Wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod pokrywką na kolejne 10 minut.
Krok 9:
W międzyczasie zetrzyj twardy ser, posiekaj nożem świeżą natkę pietruszki i koperek lub zieloną cebulę.
Krok 10:
Podawaj indyka z makaronem na stole, posypując twardym serem i ziołami, zieloną cebulą, sezamem. A danie to można gotować częściej, ponieważ łatwo je urozmaicić, poszerzając zestaw warzyw w kompozycji, co z kolei zmieni smak i używając różnych odmian i rodzajów makaronu, co zmieni wygląd potrawy. Smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g