dżem Wiktorii na zimę pięć minut

zachowaj kolor, kształt i smak letnich truskawek! Jagody pozostają nienaruszone i dekorują wypieki lub ciasta bardzo oryginalnie.
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
194 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
pierwszą rzeczą przed przygotowaniem dżemu jest dokładne umycie owoców w durszlaku pod małym strumieniem bieżącej wody. Następnie jagody powinny wyschnąć. Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki. Możesz gotować je w głębokim rondlu przez trzy minuty.

aby zrobić dżem "pięciominutowy" z truskawek, musisz wybrać małą, całą jagodę. Ale jeśli masz duże jagody, możesz pokroić je na cztery części. Wlej szklankę wody do rondla, podpal i ciągle mieszając wlej cukier. Dodaj jagody do wrzącego syropu, nie zmniejszając ognia. Nie zapomnij dodać kwasu cytrynowego, zachowa jasny kolor dżemu. Gotuj dżem na dużym ogniu przez pięć minut, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Staraj się nie uszkadzać jagód. Gotowy gorący dżem wlewa się do słoików i natychmiast zwija. Możesz przechowywać w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy