Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką

świeży, zdrowy, lekki, z pikantnym dressingiem! Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to szybki i bardzo łatwy do przygotowania przepis. Ta sałatka jest dość obfita ze względu na ryby i jajka. A ich połączenie ze świeżymi warzywami docenią zwolennicy zbilansowanej diety.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 21 % 3 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i zielonej fasoli? Przygotuj jedzenie. Jako podstawę sprawdzą się wszelkie liście sałaty. Mam górę lodową i szpinak. Jajka ugotować i ostudzić. Jeśli fasola jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać. Weź tuńczyka naturalnego, bez oleju. Spuść z niego płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj fasolę w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Następnie wyrzuć go na sito i zalej zimną wodą — dzięki czemu zachowa jasny zielony kolor. Ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj potrawy do sosu sałatkowego. Weź dowolną musztardę, nie ostrą. Mam z ziarnami, ale to wcale nie jest konieczne. Możesz wziąć zwykły olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak zrobić tankowanie? Wymieszaj wszystkie składniki dressingu, aż uzyskasz gładką emulsję. Sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozerwij liście sałaty na talerzu. Ważne jest, aby to zrobić rękami, od kontaktu z nożem sałatka szybciej się utlenia i więdnie. Umyj pomidory, osusz, pokrój. Duże w plasterkach, wiśnia na pół. Dodaj pomidory do sałatki. Włóż schłodzoną fasolę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej sałatkę połową dressingu, delikatnie wymieszaj dwoma widelcami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oczyść jajka ze skorupy i pokrój na ćwiartki. Ułóż na sałacie. Ułóż kawałki tuńczyka na wierzchu. Polej sałatkę resztkami sosu. Podawaj od razu do stołu. Smacznego!

sałatka jest bardzo smaczna, gotuję ją od dawna iz godną pozazdroszczenia regularnością. Bardzo lubię taki dressing z ziarnistą musztardą, ziarna nadają ciekawy smak. Często dodaję miód do dressingu, ale jest to dla amatorów, nie wszyscy lubią słodkie i słone na jednym talerzu.
tego typu sałatki-ze świeżych ziół i warzyw-nie trwają długo, warzywa pozwalają na sok, a warzywa szybko więdną. dlatego są podawane natychmiast na stole. I doprawić sosem tuż przed podaniem. Weź to pod uwagę podczas gotowania. Alternatywnie możesz ułożyć wszystkie składniki warstwami bez mieszania, włożyć do lodówki, a przed podaniem zalać dressingiem, ale wtedy nie mieszać.
jajka przepiórcze będą wyglądać pięknie w takiej sałatce.
aby danie było bardziej satysfakcjonujące, Dodaj do niego ugotowane ziemniaki. Wtedy będzie jak słynna sałatka "Nicoise".

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy