chińska Sałatka z grzybów drzewnych

lekka i pyszna sałatka to pikantny dodatek do obfitego posiłku. Ponadto uzupełni szykownie zarówno zwykły stół, jak i świąteczny. To nie przypadek, że Chińczycy lubią podawać sałatkę z grzybów drzewnych przed obfitymi posiłkami. W końcu taka sałatka jest również przydatna. Grzyby drzewne, które nie mają specjalnego wyraźnego smaku, dlatego chińscy kucharze, łącząc je z różnymi produktami, przygotowują delikatne lub ostre, pikantne i orzeźwiające sałatki. Ta sałatka jest podawana zarówno jako niezależne danie, jak i jako dodatek do dodatków warzywnych, owsianki, mięsa (duszone, gotowane lub smażone). Polecany dla postników i fanów HLS.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz paprykę z nasion i pokrój ją cienko. To będzie podstawa sałatki. Natychmiast zmyliśmy im danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek, umyj go, wysusz i drobno posiekaj. Wysyłamy do miski i posypujemy mieszanką pokruszonej papryki(najlepiej czerwonej ostrej).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój zieloną cebulę w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokruszymy gotowe grzyby drzewne w formacie, który najbardziej Ci się podoba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko zmiażdż ogórek nożem, bijąc go na wierzchu. A potem pokroimy grubo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłając grzyby i ogórki do miski, posiekaj koperek, połącz wszystko w misce. Posyp cukrem, posyp to piękno octem, sosami i olejem. Dobrze wymieszaj. Połóż to wszystko na pieprzu i posyp sezamem. Dobrze byłoby podawać sałatkę na zimno.

i więcej porad

jeśli nie masz gotowych grzybów drzewnych, ale jest puste miejsce, napełnij je wcześniej przez 2-3 godziny, to znaczy gotuj zgodnie z instrukcjami. A następnie gotuj je w innej wodzie przez 10 minut. Napełnij zimną wodą, trzymaj je w niej. Gdy tylko się powiększą, możesz użyć, osuszając je serwetką.

sugerowane przeze mnie składniki można zmieniać – według własnego gustu.

możesz usmażyć użyte składniki w oleju, w którym smażono czosnek i przyprawy. Ale zdobądź bardzo kaloryczne danie.

olej można wziąć nie tylko sezam.

kiedy wlejesz cukier, nie spiesz się, aby wszystko od razu rozłożyć – posmakuj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Grzyby drzewne - 91   kcal/100g

Podobne przepisy