Sałatka z fasolą i piklami

Łatwa sałatka warzywna bezmięsna z czerwoną fasolą. Proponuję urozmaicić swój stół (nawet chudy) lekką sałatką witaminową z czerwoną fasolą i piklami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, ale paleta smaku i kolorów nie ustępuje żadnej innej sałatce. Wszystkie składniki są dostępne, proste i zdrowe. Używam suchej czerwonej fasoli, ale możesz natychmiast wziąć puszkę, wtedy sałatka będzie gotowa do spożycia w ciągu kilku minut.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 12 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania sałatki z fasolą i piklami. Zrobię sałatkę z fasoli nie w puszkach, ale wskazuję czas gotowania, biorąc pod uwagę, że Twoja fasola jest ugotowana lub używasz puszki. Bułgarska papryka, połowa, wybierz kolor według uznania. Cebula jest czerwona, ale możesz użyć zwykłej cebuli (wstępnie posiekanej i zalanej wrzącą wodą) lub zielonej. Warzywa do smaku. Przygotuj naczynia do sałatki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wskazane jest, aby wstępnie namoczyć fasolę przez co najmniej 8 godzin (najlepiej przez noc). Opłucz i zalej świeżą wodą, aby fasola była pokryta mniej więcej paliczkiem palca. Gotuj fasolę na małym ogniu, unikając nadmiernego gotowania wody i nie zamykając garnka pokrywką, delikatnie dodaj wodę w razie potrzeby. Całkowity czas gotowania fasoli wynosi około 1-2 godzin. Po ugotowaniu ostudzić fasolę i osuszyć.Włóż gotową fasolę do salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę opłucz pod bieżącą wodą. Odetnij łodygę i usuń nasiona. Pokrój na małe kawałki. Złożyć w misce do gotowanej fasoli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę sałatkową. Pokrój w półpierścienie. Złożyć posiekaną cebulę w salaterce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki kiszone wyjąć ze słoika, spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój na ćwiartki i spuść uwolniony płyn. Włóż do naczyń do wcześniej przygotowanych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeże zioła (używam kopru i pietruszki) i osusz. Pokrój i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól sałatkową do smaku i wymieszaj. Do sosu sałatkowego najprostszą rzeczą jest każdy olej roślinny: oliwa, siemię lniane, sezam. I możesz wymieszać olej z octem, a następnie warzywa zostaną lekko marynowane przed podaniem, co pozytywnie wpłynie na smak. Gotową sałatkę z fasolą i piklami można podawać na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Olej lniany - 898   kcal/100g

Podobne przepisy