Zupa z makaronem i ziemniakami

gorący, obfity, pyszny i bardzo aromatyczny! Zupa z makaronem i ziemniakami - na rodzinny codzienny posiłek. Takie łatwe pierwsze danie spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I gotuje tylko 40 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
41 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z makaronem i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zupa będzie na bulionie z kurczaka. W razie potrzeby można go przygotować z dowolnego rodzaju mięsa lub bulionu warzywnego. Możesz wziąć dowolny makaron do zupy. Lubię niezbyt duże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przenieś na patelnię. Napełnij mięso wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Gdy mięso się ugotuje, pokrój je na kawałki i włóż z powrotem do garnka. Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i zanurz w gotującym się bulionie do mięsa. Gotuj przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Marchewki można zetrzeć na tarce lub po prostu pokroić w plasterki lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i ułóż przygotowane warzywa. Smaż cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty na małym ogniu. Cebula stanie się przezroczysta, a marchewka stanie się bardziej miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe smażenie warzyw na patelnię. Następnie dodaj makaron i gotuj wszystko razem, koncentrując się na czasie gotowania makaronu, około 10 minut. Pozostaw makaron lekko ugotowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zupa jest gotowa! Dodaj do niego posiekany czosnek, liść laurowy i trochę posiekanych ziół. Zdejmij patelnię z ognia. Przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. W tym czasie makaron będzie miał czas, aby osiągnąć gotowość w gorącej zupie. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal / 100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy