skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z makaronem i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zupa będzie na bulionie z kurczaka. W razie potrzeby można go przygotować z dowolnego rodzaju mięsa lub bulionu warzywnego. Możesz wziąć dowolny makaron do zupy. Lubię niezbyt duże.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przenieś na patelnię. Napełnij mięso wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Gdy mięso się ugotuje, pokrój je na kawałki i włóż z powrotem do garnka. Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i zanurz w gotującym się bulionie do mięsa. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Marchewki można zetrzeć na tarce lub po prostu pokroić w plasterki lub kostki.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i ułóż przygotowane warzywa. Smaż cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty na małym ogniu. Cebula stanie się przezroczysta, a marchewka stanie się bardziej miękka.
Krok 5:
Przenieś gotowe smażenie warzyw na patelnię. Następnie dodaj makaron i gotuj wszystko razem, koncentrując się na czasie gotowania makaronu, około 10 minut. Pozostaw makaron lekko ugotowany.
Krok 6:
Zupa jest gotowa! Dodaj do niego posiekany czosnek, liść laurowy i trochę posiekanych ziół. Zdejmij patelnię z ognia. Przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. W tym czasie makaron będzie miał czas, aby osiągnąć gotowość w gorącej zupie. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal / 100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g